Tajný agent

Tajný agent Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film čtrnáctý: Tajný agent, komedie až za hrob

Dokumentární snímek nového hlasu Latinské Ameriky, natočený chilskou režisérkou, producentkou a scenáristkou Maite Alberdiovou, začíná ve chvíli, kdy se muži mezi osmdesátkou a devadesátkou ucházejí o práci u vyšetřovatele Rómula. Jeden z nich, třiaosmdesátiletý vdovec Sergio, práci tajného agenta v domově důchodců – tak trošku na přímluvu režisérky, které se právem zdá neodolatelný – opravdu dostane. Má za úkol prozkoumat, zda a jak dobře se tam starají o matku Rómulovy klientky.

Její rodina si soukromou detektivní kancelář najala, protože ústav podezřívá z týrání. Sergio, takzvaný krtek, musí o ženě každý den podávat podrobná hlášení. Naučí se všechny operace s mobilním telefonem, tajnou kameru vyfasuje v brýlích, zvládne i další špiónské taktiky, ale…

Chilský snímek by možná v Česku tolik nerezonoval, kdybychom nedávno neřešili film režisérky Šárky Meixnerové Infiltrace: Obchod se zdravím. Ten prostřednictvím nasazené herečky se skrytou kamerou mapoval hodně podivné, s lidským zdravím i myslí hazardující praktiky v pražském psychosomatickém institutu AKTIP.

Tajný agent je ale jiný, poetičtější, veselejší, nejde zdaleka až tak na hranu. Má odlehčený, až komediální ráz, rozhodně to není detektivka, vždyť není moc po čem pátrat; jednak proto, že Sergio je zoufale špatný agent, ale hlavně proto, že v domově důchodců se o inkriminovanou paní starají dobře. Nic jí nechybí, trápí ji, stejně jako všechny ostatní klienty, jen samota. Vinna tedy není instituce, ale dcera, která raději platí za detektivní kancelář, než aby za matkou občas zašla.

Celý obrazově pestrý, jako v detektivce barevně zarastrovaný příběh se odehrává očima Sergia neboli „gentlemana“, jak ho čiperné dámy v domově nazývají. Sergio pak společnosti nastavuje zrcadlo především proto, že má, na rozdíl od mnoha dalších seniorů v domově, milující rodinu: i když mu před několika měsíci zemřela žena.

Film Tajný agent vyvolává otázku: „Kdy jste naposledy navštívili svoje rodiče nebo prarodiče?“ Letos na jaře, uprostřed největší koronavirové krize, si ji kladli lidé na mnoha místech zeměkoule. A stejně tak se leckde na světě jako z Pandořiny skříňky vyvalily léta opomíjené problémy systému péče o seniory, nedokonalosti, podfinancování a často i zanedbanost…

A právě o tomhle, ale i o druhých šancích v jakémkoli věku, je Tajný agent, film stejně důležitý jako zábavný.

Snímek uvidíte v 96 českých kinech v pátek 10. července v 17:00 hodin. Všech 16 filmů z přehlídky Tady Vary ve Vašem kině pak najdete ve filmové příloze Reflexu č. 27.

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív