Zumiriki

Zumiriki Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film třináctý: Zumiriki, radikální deník z Baskicka

Nenápadný snímek ze žánrově pestrého výběru TADY VARY je zajímavý audiovizuální deník, který si vedl španělský filmař Oskar Alegria. Radikálně osobní, nepoddajný, od komerce oproštěný dokument se poprvé promítal na loňském festivalu v Benátkách v jedné z vedlejších sekcí. Oskar se v něm vrací do baskické přírody, kde strávil dětství. Jeho pozornost se upíná k ostrovu uprostřed řeky Arga, místu her a radostných zážitků.

Nyní je však malý ostrůvek ukryt pod rozvodněnou řekou, z vody vykukují jen vršky stromů s hnízdícími kormorány a celá krajina je negativně poznamenána stavbou přehrady…

Zvídavý, hloubavý muž tak po dobu čtyř měsíců, od jara do léta, kdy svůj filmový deník natáčí, pobývá v naprosté izolaci v dřevěné boudě na břehu, kterou zamaskuje tak, aby dokonale splynula s přírodou. Na stěnu si postaví zaseklé hodiny, jež ukazují správný čas jen dvakrát za den, a dny počítá podle kamenů, které umisťuje po obvodu místnosti. Jediným výdobytkem moderní civilizace se stává kamera, jíž snímá nejen sám sebe, ale třeba i noční aktivitu zvířat kolem své provizní boudy.

Postupně se tak mění na zarostlého poustevníka s kamerou, moderního a dokumentujícího Robinsona Crusoea, který dobrovolně uvízl na místě, na němž kdysi dávno trávil všechen svůj čas, ale které z paměti už takřka vytěsnil. Nejde však jen o nostalgické, posmutnělé rozjímání; Alegria chce být v místě, kde se zdánlivě nic neděje, aktivní.

Svoje dny tak tráví psaním či prozkoumáváním okolí, jež ukrývá prastaré skalní město či malý polorozpadlý hřbitov. Není však na svém robinsonovském pobytu zcela sám. Při jedné z pochůzek objeví lidskou stopu, jednu noc ho probudí výstřel a ze svého příbytku, který přirovnává k obří cameře obscura, občas pozoruje cyklisty na druhé straně řeky. Řekou také posílá vzkazy lahví, jež doplují tam, kam možná nečeká…

Filmař tak na mnoha úrovních rekonstruuje svoji vybledlou minulost. Používá k tomu i staré amatérské záběry, které na místě natočil jeho otec. V dokumentu pátrá po tom, co vlastně tvoří naše vzpomínky, zda je možné je znovu zhmotnit, či je raději nechat jednoduše spláchnout proudem řeky Arga. Zumiriki Oskara Alegrii tak představuje především nekonvenční diváckou výzvu s průvodcem, jenž se snaží polapit pěnu dní minulých v poetické filmové elegii za místa, lidi i jazyky, které se už nevrátí.

Snímek uvidíte v 96 českých kinech ve čtvrtek 9. července ve 20:00 hodin. Všech 16 filmů z přehlídky Tady Vary ve Vašem kině pak najdete v příloze Reflexu č. 27 Excellent Film (s Ivanem Trojanem na titulu)

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív