Na palubu!

Na palubu! Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film dvanáctý: Romantické road movie Na palubu!

 

Možná to nebyl úplně dobrý nápad, možná ano. Každopádně se z tohohle letního dobrodružství vyklubaly zážitky i zkušenosti na celý život. Když se Félix s Almou po protancované noci probudí do kalného rána v pařížském parku, vnímají situaci každý po svém. Zatímco dívka si jen z ospalého zapadákova v jižní Francii vyrazila do hlavního města vyhodit z kopýtka, černošský mladík si myslí, že to s ní myslí vážněji.

Félix tudíž zavolá svému nejlepšímu kamarádu Chérifovi a společně vyrazí za Almou na letní výlet. Chce ji překvapit, ale překvapení nakonec čeká i jeho: zjistí, že na některé přepadovky kupodivu není nikdo zvědavý.

Letní romantické road movie Na palubu! začíná nenápadně a probíhá... také nenápadně. Ty situace jsou tak povědomé a působí tak samozřejmě, až si člověk neuvědomuje, s jakou citlivostí je autoři filmu Guillaume Brac a Catherine Pailléová zachytili.

Tři hlavní hrdinové – Félix s Chérifem se totiž seznámí s Édouardem, jenž je na rozdíl od nich bílý jako stěna – se se situacemi na improvizovaném výletě potýkají s neobratností i s odhodláním, které patří k jejich věku, rozumějte dvacet a kousek. Každý z trojice najde svůj úkol. Félix se pokouší přesvědčit Almu, že k sobě patří, fyzické vzdálenosti i společenským rozdílům navzdory. Původně nezainteresovaný Chérif tráví čím dál více času s dívkou Anou a její dcerkou Ninou. A mamánek Édouard zjišťuje, že má nejvyšší čas začít se stavět na vlastní nohy.

Na palubu! je romance vnitřně pravdivá, a proto hořkosladká. S nádhernou bezprostředností ukazuje, jak snadné je udělat ze sebe úplného idiota, a není k tomu zapotřebí ani alkohol nebo karaoke bar. Zachycuje ty přejemné siločáry pohledů, dotyků a zámlk mezi slovy, z nichž sálají hejna jisker hotových přeskočit z jednoho zakoukaného člověka na druhého. Mezi nesourodou a věčně se hašteřící trojicí pak klíčí náznaky sounáležitosti a dospělosti. Situace, kterými mladí herci klopýtají, působí neodolatelně autenticky, a tak nepřekvapí fakt, že do scénáře přispěli vlastními historkami a zkušenostmi.

Krásné krajinky se skalami a řekou a ospalá atmosféra stanového kempu dávají těm, kteří to již zažili, vzpomenout na „to léto tehdy“. Divákům, kteří mají letní lásku případně teprve před sebou, pak Na palubu! ukazuje přesnou mapu toho, co je čeká.

Každopádně těm nádherným trdlům na plátně nemůžeme než držet palce a závidět jim. Protože se v tom tak moc chceme plácat s nimi.

Na palubu! uvidíte v 96 českých kinech ve čtvrtek 9. 7. v 17:00 hodin. Všech 16 filmů přehlídky Tady Vary ve Vašem kině pak najdete v přloze Excellent Film, vložené do Reflexu č. 27.