Proxima

Proxima Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film osmý: Proxima, maminka na oběžné dráze

Po Marťanovi, Gravitaci, Příchozích, Životě nebo Prvním člověku přichází další snímek s tematikou vesmíru. Nebo možná spíš s jeho kulisou: dramatické záběry z tréninků jsou sice parádní, ale Sarah (hraje ji jako vždy výtečná Eva Greenová), která se ve výcvikovém středisku připravuje na roční pobyt na oběžné dráže, by stejně tak mohla řešit svou roční vědeckou stáž v jihoamerické džungli.

Především tu jde o to, jak máma asi osmileté Stelly (i holčičku pojmenovala v souladu se svou vesmírnou touhou – stella je přece latinsky hvězda) zvládne tak dlouhé odloučení od dcerky. A jak se s tím srovná její expartner Thomas (Lars Eidinger), astrofyzik s náročným zaměstnáním, s nímž má Sarah malou ve střídavé péči.

Samozřejmě dojde na noční můru pracujících matek: dokáže Sarah v předodletovém stresu a během fyzicky i psychicky náročných tréninků po boku mužů, s nimiž bude celý rok sdílet těsné sevření vesmírné stanice, zůstat vroucnou a milující mámou, když se musí soustředit na špičkový výkon? Sexistické narážky vedoucího týmu, astronauta Mikea (Matt Dillon), k pohodě na palubě nepřispívají a otevírají v Sarah staré rány: už maminka jí říkávala, že „být astronaut není práce pro ženy…“ „My bychom vzhůru k nebesům, a jsme zde Zemí spjatí.“ Jako by Jan Neruda v nejslavnější básni svých Písní kosmických už v roce 1878 věděl, jak se jednou budou cítit muži a ženy ve skafandrech.

Před pár týdny zahřměly zpravodajskými relacemi rakety a satelity firmy SpaceX; loňské drama Proxima, které v dalších českých kinech uvidíte od 30. července, je z hlediska kosmu prudce aktuální. Jeho režisérka a scenáristka Alice Winocourová však především znovu ohledává své osobní téma, karlovarským divákům známé z festivalového hitu Mustang (2015), jehož scénář o pěti divokých, nezávislých, krásných tureckých sestrách tehdy ani ne čtyřicetiletá Francouzka Winocourová spolunapsala. Na nezlomnou, a přitom křehkou dívku se zaměřila už ve svém celovečerním debutu Augustina (2012) z prostředí pravěku psychiatrických léčeben. Ve zkoumání ženské psýchy pokračuje i v Proximě, jen přidává další motivy – balancování osobního života a kariéry, boj se společenskými předsudky i dobře známé situace, kdy ženská ucházející se o prestižní pozici musí být mnohem lepší než chlap, aby obstála…

Pomalé tempo snímku a civilnost herectví ozvláštňuje čtyřjazyčné prostředí, nádherná filmová hudba oscarového Ryuichiho Sakamota i protagonistčiny čarokrásné oči.

Zvolit nejlepší film letošní přehlídky a udělit mu Diváckou cenou Mall.tv můžete na tadyvary.mall.tv.

Snímek uvidíte v 96 českých kinech v úterý 7. 7. v 17:00 hodin; poté vstupuje do české distribuce. Všech 16 filmů z přehlídky Tady Vary ve Vašem kině pak najdete ve filmové příloze Reflexu číslo 27 (s Ivanem Trojanem na titulu). 

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív