Láska v čase korony

Láska v čase korony Zdroj: ČT

Česká televize natáčí pandemiální seriál Láska v čase korony, první díl poběží už za tři týdny

Jeden dům, tři generace a jedna globální pandemie. I přes rušení filmových produkcí natáčí Česká televize seriál, který chce s pandemií bojovat humorem. Láska v čase korony je kolektivním dílem autorů rodinného seriálu Poldové a nemluvně. Hlavní tvůrčí silou je i tentokrát Tomáš Baldýnský. Do vzniku zápletek zapojí i diváky, kteří mohou posílat své historky. Natáčení seriálu začíná 14. dubna ve Vokovicích, hned dva týdny nato se objeví v pondělním vysílání ČT1. Premiéra je 27. dubna ve 21.10 hodin.

Plánovaných šest epizod rozehrává na pozadí pandemie příběhy několika obyvatel jednoho menšího českého činžáku. Hlavními hrdiny příběhu jsou teenager Franta, jehož rodiče se nestihli vrátit ze zahraničí, senior Libor, který je po letech odkázán sám na sebe, když jeho žena uvízne mimo město, a mladý manželský pár Petr a Anna, pro které zákaz vycházení a karanténa budou rozhodující zkouškou jejich vztahu.

Jaké budou jejich osudy, zatím nevědí ani sami scenáristé, existuje totiž pouze scénář k prvnímu dílu. A protože karanténa zasahuje do vztahů mnoha rodin a seriál si klade za cíl reflektovat aktuální stav společnosti, vyzývají tvůrci diváky, aby se o své zážitky především ze společné izolace podělili. Sdílet je můžou na webu www.ceskatelevize.cz/laskavcasekorony. „Máme zatím jenom jeden scénář a budeme nutně potřebovat pomoct,“ říká kreativní producent Tomáš Baldýnský.

Vzhledem k situaci a vládním nařízením je klasická příprava seriálu nemožná. Natáčení musí probíhat tak, aby nikdo ze štábu nebyl ohrožen. Na place tedy budou přítomni pouze herci a robotické kamery, počet členů štábu bude minimální. Scénář i organizace natáčení vznikají během telekonferencí. Představitelé jednotlivých rolí nebudou mít roušky, proto je ztvární reální životní partneři, kteří spolu sdílejí domácnost i v civilním životě, nebo herci, mezi nimiž bude při natáčení reálná bariéra, například dveře.

„Chodím denně do divadla šít roušky a vůbec by mě nenapadlo, že bych mohla v této situaci točit. Ještě jsem nedostala celý scénář, takže se ke své postavě nemohu úplně vyjádřit, pouze vím, že jde o ženu, která není spokojena v manželství a do cesty jí přišel nový muž. A právě karanténa jí brání se s ním scházet. Jsem moc zvědavá na samotné natáčení, je bezvadné, že něco takového vzniká a žije se dál,“ říká Zita Morávková.

Její seriálový i životní partner Petr Vršek doplňuje: „Reflektovat koronavirovou situaci formou sitkomu mi přijde jako velmi zajímavý nápad. Karanténa nabízí spoustu originálních momentů. A myslím si, že jestli se dokážeme zasmát i v této těžké době, naučíme se jí i lépe čelit. Vlastně jsem ještě nečetl scénář, všechno se děje za pochodu. Vím ale, že hraju manžela, který doma řeší nevěru své ženy. V době, kdy mi de facto ze dne na den skončila práce v Ypsilonce i v Dejvickém divadle, to je něco, co by mohlo zachránit i mé duševní zdraví.“

Vzniká tak seriál, který chce současnou situaci odlehčit a zároveň bez odstupu zachytit to, jakou silou společnost epidemie zasáhla. „Tento enormně specifický projekt spojuje mnoho technických překážek, kterým se normálně chcete vyhnout jako čert kříži. Ale jde o velkou kreativní výzvu. Bude minimum času na všechno: jeden díl bude napsán, natočen a odvysílán za jeden týden! Mám pocit, že je správné zachytit aktuální situaci právě teď a tak, jak se na ni díváme současnýma očima. A ideálně s potřebným humorem, protože virová epidemie má velký dopad na psychiku nás všech,“ říká režisér Jan Bártek.