Video placeholde

5 tipů, na co se zdarma (nebo skoro) dívat on-line. A taky co poslouchat, číst a objevovat

Přesunuli jsme ŽIVOU KULTURU DO VIRTUÁLNÍHO SVĚTA. On-line teď můžeme nejen poslouchat hudbu a dívat se na filmy, ale taky na jindy vyprodané divadelní komedie, světové opery a broadwayské muzikály; o muzeích a galeriích nemluvě. Můžeme samozřejmě číst zdarma e-knihy a poslouchat podcasty, ale vedle toho v onlinových komunitách vařit, relaxovat, meditovat, cvičit a – modlit se. A taky se potulovat po virtuálních parcích.

1. #kulturažije

Česká živá kultura se v době karantény přesunula z klubů a sálů do online světa. Minulou neděli se na přímý přenos streamingu z nahrané inscenace Dejvického divadla na inscenaci Černá díra (derniéra 2013) dívalo živě 4 229 diváků a sledovat ji můžete i ze záznamu; pro představu, do sálu v Dejvicích se vejde 125 lidí. Když se daný projekt rozhodnete podpořit, můžete na něj přispět díky platformě Donio, která má podtitul „Jsme pro každou dobrost“. Dobročinná sbírka jde přímo na daný kulturní svatostánek; to je zásadní. V sobotu 28. března nás čeká VOSTO5 a jejich Společenstvo vlastníků, o dva dny později pak Národní třída z dílny brněnského Divadla Feste; bude to pro ně vůbec poprvé, co představí své inscenace na internetu.

A dále: od pondělí 23. března je tu nová platforma NoDflix – divadlo NoD na gauči, celkem bez ladu a skladu se streamuje na serveru i-divadlo, a když si pořádně poklikáte, najdete mnoho světových operních domů, které vám pustí něco, na co byste živí nikdy nešli.

2. Moje kino LIVE

Česká online „videopůjčovna“ Aerovod hlásí enormní zájem o svoje filmové tituly. S pražskými kiny Aero, Bio Oko, Světozor, královehradeckým Biem Central a brněnským Univerzitním kinem Scala navíc vznikl projekt Moje kino LIVE s podtitulem Spolu doma v kině. Společné sledování kurátorovaných filmů je tam doplněno chatem pro diváky (můžete si ho i vypnout), úvody dramaturgů, debatami a dalšími formáty, které mají nám kinofilům připomínat přirozené životní prostředí. Nejsledovanějšími filmy Aerovodu jsou aktuálně hořká komedie Vlastníci, oscarový Parazit, necenzurovaná verze filmu Párty Hárd nebo francouzská romantická komedie Tenkrát podruhé. Další pozitivní snímky, které teď podle dramaturgů frčí, najdete v tematické kolekci Feel Good

A dále: je tu i youtubová platforma Česká filmová klasika s více než 22 000 fanoušky, zajímavě pojatý DAFilms s podtitulem Vaše dokumentární online kino s kolekcí Filmy Českého lva, záslužná iniciativa DAFilms dětem, pokračování festivalu Jeden svět, zajímavá je i sekce V režii žen a řada dokumentů, mnohé z nich zdarma.

3. Světová i česká muzea, #MuseumFromHome a #MuseumMomentOfZen

Online muzeální sbírky jsou nekonečnou kapitolou, tak snad jen jeden konkrétní příklad. Britské národní muzeum, které je zdarma i v reálu, bylo několik dní na vážkách, zda má zavřít či ne, a mezitím se na výjimečnou situaci perfektně připravilo; pravidelně přidává nový, lákavý obsah. Zásadní je současný přístup k 60 galeriím. Webová stránka je rozdělena na 94 různých „pokojů“, kam můžete vstoupit, od éry osvícenství až po japonské věcičky. Nově se zpřístupnily další virtuální prohlídky  nebo materiály s výkladem pro školáky, rozdělené do 5 věkových skupin. Od dubna 2019 má Britské muzeum i vlastní podcast, zatím se 12 odvysílanými díly.

4. Parky, kde se nezablátíte  

Než půjdete ven, mrkněte na evropské královské paláce, včetně toho, kde měli Harry a Meghan svatební recepci. Ve Spojených státech naopak uzavřeli svou pýchu, nejkrásnější národní parky, téměř všechny. Komu se stýská po Central Parku (ten je otevřený, ale stejně tam teď nemůžeme), může se tam proskočit online i s odborným výkladem paní, která všechno (ne úplně zábavně) popíše a vysvětlí. Za návštěvu stojí nejstarší národní park na světě Yellowstone ve Wyomingu, arizonský Grand Canyon na řece Colorado i Yosemitský národní park v Kalifornii.

5. Literatura, kam se podíváš 

E-knihy zdarma ve větším množství než kdykoli předtím najdete leckde, třeba i na stránkách momentálně zavřené Městské knihovny v Praze.
Podle serveru iliteratura.cz jsou tu ale také Spisovatelé živě na Vltavě s pořadem V izolaci (reflektují život v karanténě), moc hezky čtou Herci Divadla Na provázku Dekameron, ozývají se i on-line akce populární literární kavárny
Fra v karanténě, patří sem samozřejmě i  Palmovka předčítá; Divadlo Pod Palmovkou chystá i divadelní podcasty. A to jsme ještě zapomněli na Knihovnu Václava Havla, která pokračuje besedami a večery bez diváků. 

Když si všechny tyto digitální nástroje zvykneme používat, náš vztah k reálnému uměleckému světu, do kterého se určitě jednou vrátíme, to jenom posílí. Více najdete v novém tištěném Reflexu č. 13 v článku Umění on-line: Skvělá nouzovka, který je k dostání na webu ikiosek.cz.

Reflex 13/2020Reflex 13/2020|Archív