Video placeholde

10 nákazových filmů. Nejlepší snímky o smrtících virech, na které se teď pro klid duše raději nedívejte

Pandemie koronaviru zastavila v podstatě všechen společenský život. V následujících dnech a týdnech bude řada z nás řešit, jak zabít nudu, která se nevyhnutelně dostaví. Filmy a seriály, ty se vyloženě nabízí. Doporučujeme optimistické pohádky a komedie! Natočeno ale bylo i množství filmů o nákazách, epidemiích a nemocech, které citlivějším osobám s klidným svědomím doporučit nemůžeme. Odolnější jedinci v nich ale mohou najít zrnko inspirace. Uvidí v nich třeba, jak důležité pro dobro všech zůstat doma, mýt si ruce, držet si odstup od ostatních. A zároveň nepropadat panice a být ohleduplný a lidský. A přestože drtivá většina filmových nákaz je výrazně závažnější než koronavirus, stejně platí, že nejznepokojivějším audiovizuálním dílem dneška jsou živá televizní vystoupení zmateného a blábolivého muže, premiéra České republiky.

1) Nákaza

Režie: Steven Soderbergh

Rok vzniku: 2011

O čem to je: Film podrobně krok za krokem zachycuje pandemické šíření nového smrtícího viru. Pozornost věnuje jak obyčejným lidem, tak zdravotníkům a vědcům, kteří se snaží zmírnit jeho dopady a najít protilátku. Významnou roli má ale i blogger dezinformátor, jenž se chce na tragédii přiživit.

Podobnost s koronavirem:  Nákaza je obecně považována za nejrealističtější film s tematikou pandemie a při jeho sledování vám bude spousta věcí ze současného zpravodajství povědomá. Nový zmutovaný virus, původem od netopýrů, rozšířil se z Asie, lidé brakují obchody, jiní se úzkostlivě snaží nevycházet, internet je zaplavený bludy paranoidních pomatenců o tom, že farmaceutické firmy něco tají. Kdyby byl COVID 19 ještě několikanásobně smrtelnější, žili bychom tento film.

Video placeholde
Trailer na film Nákaza/Contagion (2011) • Facebook.com

2) Smrtící epidemie

Režie: Wolfgang Petersen

Rok vzniku: 1995

O čem to je: V malém kalifornském městečku vypukne epidemie smrtelného viru, kterou tam zavlekli pašeráci zvířat z Afriky. Vojenský lékař s tváří Dustina Hoffmana pátrá po prvotním nositeli viru, aby získal protilátky, a zároveň bojuje proti nadřízeným, kteří se snaží zamaskovat vlastní pochybení. 

Podobnost s koronavirem: Filmový virus je výrazně nebezpečnější, rychlejší a nakažlivější. Děj se navíc odehrává na ploše jednoho malého města, přičemž ve hře je i možnost, že by jej americká armáda srovnala se zemí, aby se šíření zabránilo. O tom patrně, alespoň co víme, čínští komunisté v případě Wuchanu neuvažovali.

Video placeholde
Trailer na film Nákaza/Outbreak (1995) • Facebook.com

3) Vyšinutí

Režie: Jeong-woo Park

Rok vzniku: 2012

O čem to je: V Jižní Koreji vypukne záhadná epidemie. Ve vodních plochách jsou ve velkém množství nalézáni mrtví lidé. Nakráčeli do vody a utopili se. Vědci brzy odhalí, že za tímto chováním stojí zmutovaní parazitičtí strunovci, kteří u svých hostitelů nejprve vyvolají nepřekonatelný hlad a posléze i žízeň. Začíná boj s časem o vynalezení účinného léku.

Podobnost s koronavirem: V podstatě žádná. Zdroj onemocnění je v tomto případě dost originální, nejedná se o virovou ani bakteriální infekci, ale o parazita viditelného pouhým okem. Potvora je to ovšem dost nebezpečná, dokáže ovlivnit chování nakaženého. Když se pacientovi zabrání, aby se zachoval tak, jak parazit chce, brání se i parazit. A to značně drsně, jak ukáže hned několik nepříjemných scén.

4) Přejezd Kassandra

Režie: George P. Cosmatos

Rok vzniku: 1976

O čem to je: Teroristé zaútočí na americkou laboratoř v sídle Světové zdravotnické organizace v Ženevě a nakazí se nebezpečným plicním morem. Jeden z nich je zneškodněn, druhému se ale podaří utéct a nastoupit do mezinárodního vlaku směřujícího do Stockholmu. Autority se musí postarat o to, aby se nemoc nerozšířila.

Podobnost s koronavirem: Vlastnosti filmového „plicního moru“ nejsou úplně podrobně vysvětleny. Zdá se ale, že se podobně jako koronavirus šíří kapénkami a postihuje zejména plíce, je ovšem nakažlivější a s výrazně nižší inkubační dobou (během chvilky je nakažena snad půlka vlaku). Film se každopádně epidemiologickému hledisku tolik nevěnuje, v průběhu se láme spíš v akční thriller. Nenakažení pasažéři totiž svedou souboj s vojáky, kteří s vlakem hodlají udělat krátký proces.

5) Kmen Andromeda

Režie: Robert Wise

Rok vzniku: 1971

O čem to je: Skupina vědců v nejmodernější podzemní laboratoři kdesi uprostřed nevadské pouště zkoumá nebezpečný mikroorganismus, který na Zemi spadl spolu s vesmírnou sondou a během chvíle vyhubil skoro všechny obyvatele přilehlého městečka.

Podobnost s koronavirem: Pražádná. Tento film spadá do žánru čistého science fiction, když sleduje zkoumání mimozemského viru, který se chová úplně jinak než jakákoli pozemská breberka.  V tomto ohledu buďme ještě rádi za ten aktuální čínský import. Dovoz z vesmíru ve stylu Kmene Andromeda by mohl mít větší grády.

6) 28 dní poté

Režie: Danny Boyle

Rok vzniku: 2002

O čem to je: O pracovníkovi kurýrní služby Jimovi, který se v londýnské nemocnici po 28 dnech probudí z kómatu a zjistí, že je uprostřed „zombie“ apokalypsy. Mrtvoly sice z hrobu nevylezly, agresivní virus vypuštěný nešťastnou náhodou ekologickými aktivisty ale nakazil skoro všechny ve městě a změnil je v neovládající se šílence. Pár přeživších se snaží nenakazit a nebýt sežrán zaživa nakaženými spoluobčany.

Podobnost s koronavirem: Naštěstí minimální. Ulice českých měst jsou sice kvůli karanténě podobně vylidněné jako Londýn v prvních minutách tohoto snímku, tím však podobnost končí. Danny Boyle nicméně ve filmu jako ty nejhorší záporáky vykreslil přeživší, kteří ve světě, v němž přestala platit pravidla, ztratili svou lidskost. Myslete na to, než se v Kauflandu porvete o poslední pytlík rýže.

7) Panika v ulicích

Režie: Elia Kazan

Rok vzniku: 1950

O čem to je: Lékař z Veřejné zdravotní služby a policejní kapitán pátrají v New Orleans po vrahovi nelegálního přistěhovalce, který byl nakažen vysoce infekčním plicním morem a patrně mohl nakazit i jeho. Hrdinové mají jen omezený čas, aby kriminálníka vypátrali a zabránili tomu, aby se nákaza rozšířila do celého města.

Podobnost s koronavirem: V porovnání s tímto filmem jsme na tom asi hůř, protože zde hrdinové mohli onemocnění zarazit ještě v zárodku, navíc měli k dispozici očkování. Na druhou stranu je ve filmu naznačeno, že nemoc bude fatální pro většinu nakažených.

8) Gamgi

Režie: Seong-soo Kim

Rok vzniku: 2013

O čem to je: O epidemii ptačí chřipky, kterou v jihokorejském Bundangu vyvolal kontejner plný mrtvých utečenců. Mrtvých tedy až na jednoho bacilonosiče, který pašerákům proklouzl a roznesl vir po městě.

Podobnost s koronavirem: Gamgi má spíše parametry klasického hollywoodského akčního spektáklu než realistického zpracování virové epidemie. To znamená, že všechno jde strašně rychle. Když se člověk nakazí, tak už za pár hodin efektně vykašlává krev do kamery a je v podstatě hotovo. Do toho propuká panika, nenakažení lidé se rvou mezi sebou i se zasahujícími vojáky. Prostě akční film, do kterého máme daleko.

9) REC

Režie: Jaume Balagueró, Paco Plaza

Rok vzniku: 2007

O čem to je: Televizní štáb dokumentující práci barcelonských hasičů uvízne v karanténě při nočním výjezdu ke stařence v problémech. Zrovna během zásahu policisté a hygienici celý činžák neprodyšně zapečetí, a to kvůli propukající nákaze, která mění lidi na krvežíznivé bestie. Z baráku nesmí proklouznout ani myška, nenakažené tak čeká boj o život.

Podobnost s koronavirem: Co se týká samotné nákazy, tak s koronavirem nemá zdejší filmový bacil společného lautr nic. Jedná se ale o výborný film a tematika karantény je aktuálně velmi žhavá, takže do žebříčku být zařazen prostě musel.

10) Přenašeči

Režie: David Pastor, Àlex Pastor

Rok vzniku: 2009

O čem to je: O partě čtyř přátel, kteří v postapokalyptickém světě zdecimovaném stoprocentně smrtelnou nákazou cestují skrz někdejší Spojené státy k oceánu, respektive za nejasnou vyhlídkou lepších zítřků. Osud ale jejich přátelství postaví do cesty řadu nepřekonatelných překážek, které až na dřeň odhalí jejich charaktery.

Podobnost s koronavirem: Pravidlo číslo jedna: Za každou cenu se vyhněte nakaženým. Pravidlo číslo dvě: Vydezinfikujte vše, čeho se v posledních 24 hodinách dotkli. Těmito pravidly uvádí vypravěč diváky tohoto filmu do světa, kde měl virus apokalyptické důsledky. První dvě rady sice zní rozumně i v naší situaci, třetí vyřčená rada – tedy že žádnému nakaženému již není pomoci – naštěstí neplatí.