Video placeholde
Předpověděli Simpsonovi koronavirus v roce 1993?
Předpověděli Simpsonovi koronavirus v roce 1993?
Předpověděli Simpsonovi koronavirus v roce 1993?
Předpověděli Simpsonovi koronavirus v roce 1993?
Předpověděli Simpsonovi koronavirus v roce 1993?
5
Fotogalerie

Žlutí vizionáři. Předpověděl seriál Simpsonovi epidemii koronaviru už v roce 1993?

Tvůrci žluté rodinky mají zvláštní cit, často v seriálu ztvární motivy či přímo události, které později nastanou. Výjimkou není ani onemocnění COVID-19. V minulém týdnu se začala internetem šířit koláž, která poukazovala přímo na Simpsonovy. Co ale žlutá rodinka v díle skutečně odvysílala?

Pokud se podíváte na obrázek níže, tak tři výjevy byly z epizody, která nese název „Marge za mřížemi“, premiéru měla v roce 1993. Příběh začíná nevinně, obyvatelé Springfieldu si na popud reklamy objednají odšťavňovač na ovoce. Ty se však vyrábí v japonské Ósace, kde je jeden z dělníků nakažen chřipkou. „Neříkej šéfovi, že mám chřipku,“ říká svému spolupracovníkovi. Při balení se nemoc dostane i do krabic, jež jsou poslány do Springfieldu.

Předpověděli Simpsonovi koronavirus v roce 1993?Předpověděli Simpsonovi koronavirus v roce 1993?|Facebook

Virus se začne raketově šířit městem, v živém vysílání je zasažen i Kent Brockman. Celá nemoc je nazvána jako „Osaka Flu“. Vše nápadně připomíná aktuální situaci, kdy je svět zasažen koronavirem. Ten se začal šířit z čínského Wu-chanu v prosinci a objevil se takřka na všech kontinentech. Začátek epidemie tedy stejně jako v seriálu nastal ve východní Asii. Ten se zásilkami z Číny ale nepřenáší, jak už na začátku epidemie potvrdila Světová zdravotnická organizace.

Poslední obrázek z celé koláže se objevil v epizodě „Hrátky s Montym“. Hlavní postavou je opět hlasatel regionální televize Kent Brockman, jenž má za sebou náhledový obrázek. V originále hlásá „APOCALYPSE MEOW“, internetoví tvůrci jej nahradili koronavirem.

Pohroma Trump

Ještě dříve než Simpsonovi zmínil nemoc Dean Koontz. Jeho kniha Oči temnoty vyšla v roce 1989 (napsána byla o osm let dříve), popisuje vir Wu-chan-400, který byl uměle vytvořen vládou. Ve fikci se jedná o vir, jenž napadá mozkovou tkáň. Konspirace kazí pouze fakt, že dílo mělo být kritikou Sovětského svazu, nicméně kvůli politické situaci se autor nakonec rozhodl pro ČLR.

Simpsonovská predikace může znít jako náhoda, ale žlutá rodinka už několikrát odhadla budoucnost. Nejslavnější předpovědí se stal Donald Trump. V díle „Nebárt se budoucnost“ se stává prezidentkou Líza Simpsonová. „Musíme napravit díry v rozpočtu, které napáchal prezident Trump,“ zní v seriálu. Díl si odbyl premiéru v roce 1998.

Scénárista Dan Greaney okomentoval volbu lakonicky. „Chtěli jsme ukázat, co nejšílenějšího se může v Americe stát,“ vzpomíná po letech. Fiktivní scénář se naplnil v roce 2017, kdy se miliardář s bujnou kšticí stal hlavou Spojených států. Ostatně jeho účes se stal inspirací pro spoustu simpsonovských narážek a vtípků.

Další předpovědi žluté rodinky

V dalších epizodách zazní také další předpovědi. Díl „Rozjezdy pro hvězdy“ ukazuje velké logo 20th Century Fox (premiéra v roce 1998). Od originálu se ale liší, ve spodní části se píše „a division of Walt Disney Co.“, tedy součást společnosti Disney. Toto sloučení nastalo až o 20 let později. Americký gigant Disney zakoupil 21st Century za úctyhodných 1,6 bilionu korun.

Ušetřena nezůstala ani evropská politika, především Řecko, které bylo častým terčem. V epizodě „Otázky Homera Simpsona“ (2013) je ve spodní části banner, jenž hlásá: „Evropa dala Řecko na eBay.“ Řecká finanční krize propukla okolo roku 2010, první hlasy o vyloučení Řecka z EU přišly až o sedm let později. Německý politik Christian Lindner tehdy skutečně doporučil, aby jižní země zvážila setrvání v Unii.

V hledáčku týmu Matta Groeninga se objevil seriál Hra o trůny. Díl „Serfsonovi“ je situován do fantasy-středověkého světa. Homer se svou rodinou skolí draka, který vzápětí oživne a vydá se vypálit celé město. Výjev značně připomíná závěr populárního seriálu, kdy Daenerys usedla na svého draka a zničila celé Královo přístaviště. Není třeba dodávat, že Simpsonovi byli o dva roky rychlejší.