Video placeholde
Při natáčení souboje u Tower of Joy
Z dokumentu The Last Watch
Vladimír Furdík s autorem rozhovoru
Vladimír Furdík jako Noční král ve Hře o trůny
Vladimír Furdík jako Noční král ve Hře o trůny
13
Fotogalerie

Exkluzivní rozhovor s Nočním králem ze Hry o Trůny: Vymyslel jsem vlastní smrt. Objeví se v dalším seriálu?

Na Hře o trůny začal Vladimír Furdík od páté série, kdy učil herce šermovat. Dělal choreografa soubojů v bitvách a sám oblékl brnění všech známých rodů a nesčetněkrát před kamerou zabíjel i umíral coby kaskadér. Poprvé padne v epizodě Hardhome, kdy jej zabije Jon Snow. V šesté sérii už převzal úlohu Nočního krále, ve které setrval až do konce, kdy jej probodla Arya. Právě konec této postavy řada fanoušků kritizovala, sám Furdík ale přiznal, že to byl právě on, kdo vymyslel, jak jej nejmladší žena z rodu Starků zabije. Podívejte se na exkluzivní rozhovor, který jsme s Vladimírem Furdíkem natočili na filmovém festivalu v Karlových Varech.

„Smrt nočního krále byla daná. Ve scénáři bylo napsáno, že mě zabije Maisie Williams, ale nebylo napsáno, jak to udělá. Vymysleli a natočili jsme asi šest nebo sedm verzí, ale nakonec zvítězila ta původní, nejjednoduší a nejlepší, kterou jsem navrhoval já,“ říká hned v úvodu Vladimír Furdík.

Padesátiletý rodák z Bratislavy je v Hollywoodu uznávaným kaskadérem a choreografem akčních scén. Podílel se na celé řadě celovečerních snímků a zastupoval řadu hvězd. Až ve Hře o trůny ale získal výraznou roli Nočního krále a zájem fanoušků o něj stoupl hlavně poté, co v pátém díle šesté série ukážou tvůrci jeho pravou podobu během scény zrodu Nočního krále.

Hvězdy a pokračování seriálu

Přitom samotné hlavní hvězdy mnohdy ani nevěděly, že Nočního krále hraje právě Furdík. Byly jednoduše příliš zaneprázdněny natáčením vlastních scén a s vůdcem armády nemrtvých se třeba ani nepotkaly. A ti, co to věděli, si o to víc užívali, když potkali Furdíka jako kaskadéra v roli pěšáka v bitvě. „Ty seš Noční král, já teď zabiju Nočního krále, říkali mi v žertu,“ vzpomíná Furdík na natáčení.

Z hlavních hvězd si nejvíce rozuměl s Danielem Portmanem – představitelem Podricka Payna. Hodně času ale strávil i s Kitem Haringtonem (Jon Snow) a samozřejmě i s Maisie Williams. Nyní učí šermovat filmového Supermana Henryho Cavilla, který si zahraje Geralta z Rívie v seriálu Zaklínač od Netflixu. V tomto projektu Furdík také vymyslel bojové scény a pro hlavního hrdinu má jen slova velké chvály.

Nový seriál, který chystá HBO ze světa Hry o trůny, má ukazovat počátek bílých chodců i první válku, kterou proti živým vedl Noční král. A tak se samozřejmě nabízela otázka, zda se Vladimír Furdík do Západozemí vrátí. Nejen na to odpovídá v našem videu v úvodu článku. A pokud vydržíte až do konce, zjistíte, proč v dokumentu The Last Watch o poslední sérii Hry o trůny poslouchá v šatně Nedvědy a jak se to dostalo do výsledného dokumentu, který viděly miliony lidí.