Video placeholde

Napůl červená knihovna, napůl staré dobré „Trůny“ plné intrik a krve. Takový byl čtvrtý díl Hry o trůny

Čtvrtý díl je opět jiný než všechny předcházející. Osmá série Hry o trůny i v další epizodě potvrdila svou vysokou kvalitu všem kritikům navzdory. Tvůrci znovu dokázali, že si umí s divákem hrát jako kočka s myší a opět mu servírují emocionálně vyčerpávající smršť, která cupuje fanouškovské očekávání na kousky. A jeden překvapivý zvrat stíhá druhý. Tady jsou naše první dojmy z epizody, která nese název The last of the Starks (Poslední z rodu Starků).

Zatímco prvních pát minut se smutní i oslavuje bitva, která rozhodla o tom, že Západozemí bude dál existovat, už další vteřiny prozradí, že to je všem ve světě Hry o trůny upřímně jedno. Sice to byla bitva, která kdyby nedopadla dobře, bude znamenat zkázu celého světa, ale jak říká Ohař: „Mrtvý jsou mrtvý. A my to nejsme.“ Intriky, náročná rozhodnutí, zrady a krutost opět pomalu začínají hrát první housle do té míry, až si v půlce epizody uvědomíte, na jaký seriál se vlastně díváte.

Život vašich oblíbených postav visí na vlásku

Vzhledem k tomu, že nás v předposledním, pátém díle, čeká bitva o Královo přístaviště, byly na místě obavy fanoušků, že bude čtvrtá epizoda stejně milá, dojemná, konverzační a (podle některých fandů) tak trochu o ničem jako ta druhá. A začátek tomu skutečně napovídá. Kromě oslav a nějakých těch postelových radovánek, se opět postavy spolu loučí a většinu času někdo někam odjíždí. Jenže pak si jde Jon Snow popovídat se svými „sestrami a bratrem“ ke stromu a všechno je najednou jinak.

Vodou na mlýn všech možných kritiků je opět nadpřirozeně rychlé cestování některých postav, ale i tentokrát to slouží dobré věci a má to v příběhu svůj smysl. Všechno ostatní je skvělé – osnování dalších zrad v přítmí u vína i momenty, kdy život vašich oblíbených postav visí doslova na vlásku. Už tato epizoda potvrdila hned několik bodů z našeho článku, který obsahoval deset věcí, proč se na Hry o trůny dodívat. Po zhlédnutí čtvrtého dílu snad není na světě fanoušek, který by to nedokoukal.

“Co tam jako chtějí vysílat?!” Ptali se sami sebe fanoušci po epické bitně o Zimohrad a po porážce Nočního krále. A tvůrci jim to myslím hodně drsně ukázali. Pokud vám vadilo, že při zásadní bitvě zemřelo příliš málo hlavních postav, tak se nemusíte bát, že byste se nějaké té epické smrti nedočkali. To tato epizoda definitivně potvrdila a celkem jasně ukázala, že boj o Královo přístaviště může dopadnout jakkoli.

Před námi teď leží dalších nekonečně dlouhých sedm dní čekání na další díl. Dejte nám vědět do komentářů, co si o poslední epizodě myslíte a jak se podle vás vyvine děj v dalším díle.