Video placeholde
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
22
Fotogalerie

Smrt, tma a beznaděj. Hra o trůny ukázala nejdelší a nejnapínavější bitvu filmové historie

Na tenhle moment se čekalo od prvního dne vysílání. Bitva, ve které se rozhodne o osudu celého Západozemí. Hra o trůny dospěla tři epizody před svým definitivním koncem do velkého finále. Mrtví dorazili. Noční král bere útokem Zimohrad a parta „kladných“ hrdinů se snaží zvrátit neodvratný konec. Protože jak chcete bojovat se smrtí? Přečtěte si naše první dojmy ze třetí epizody osmé série, které vám nabízíme bez spoilerů.

Očekávání, jaká měli fanoušci před třetí epizodou, byla tak našponovaná, že bylo předem nemožné se jim naplno zavděčit. Tvůrci i tak neponechali nic náhodě. Dopřáli epizodě nejdelší stopáž i nejlepšího „bitevního“ režiséra, kterého mají – Miguela Sapochnika. Ten se vyznamenal už v epizodách Tvrdodomov a Bitva bastardů, ve které nechal málem ušlapat Jona Sněha. Tentokrát dostal víc peněz i větší hřiště. A svůj potenciál vyčerpal bezezbytku.

Bitva mezi živými a mrtvými má vše. Geniálně budované napětí, dechberoucí akční scény i dějové zvraty. Přes 750 komparzistů mrzlo neuvěřitelných 11 týdnů při nočních scénách. Maisie Williams, představitelka Aryi Stark, o natáčení prohlásila toto: „Zažila jsem to poprvé a řekla bych, že teď už mě nic nemůže překvapit. Nikdo vás nepřipraví na to, jak namáhavé to je. Noc co noc, znovu a znovu a prostě to nekončí. Nesmíte onemocnět, musíte na sebe dávat pozor, jelikož nikdo jiný za vás vaši práci udělat nemůže… Přijdou chvíle, kdy toho máte dost a chce se vám brečet.“ 

A ve finále to je přesně takové, jaké má být. Syrové, bezmyšlenkovité, beznadějné a temné. Ano, je to temný díl, na což si řada fanoušků stěžuje. Ale když už vám několik let několik postav opakuje, že se blíží Bílí chodci a s nimi nejdelší noc, jakou lidstvo zažilo, tak se dá očekávat, že ona bitva proběhne v noci. I tak je tvůrcům ke cti, že ji využili kreativně. Najednou hraje roli každé trochu světlejší zákoutí a každá alespoň trochu hořící hromádka, stejně jako pro hrdiny bojující za živé.

Ale je to ohromně napínavé. Okamžiků, kdy se vám zrychlí dech nebo ho nemůžete popadnout je hodně. U některých scén se potíte nebo křičíte štěstím. Smrt skutečně přišla a nedává příliš nadějí, že se někdo dožije rána. I tady vám ale nenápadný úsměv vykouzlí některé motivy, které se táhnou všemi sériemi.

Pokud si chcete díl vychutnat na maximum, vydržte, až se venku setmí. Anebo si doma pořádně zatemněte okna. Díl je to skutečně hodně tmavý, ale na lepším monitoru či televizi vidíte přesně to, co má být vidět, a problémy s orientací, kdo je kdo, tu také nejsou. A rozhodně se vyhněte sociálním sítím. Ty jsou už od rána plné spoilerů a vyzrazení děje nabízí i bizarní instagramové účty, které se doteď věnovaly jen postování fotek fotbalistů a modelek.

Aniž bych vám vyzradil jakoukoli část děje, musím konstatovat, že se moc těším, až režisér Miguel Sapochnik dostane k dispozici ještě větší rozpočet a mnohem větší plátno, to imaxové. Sledovat v jeho podaní jakoukoli bitvu je totiž vážně nezapomenutelný zážitek. A člověkem, který by měl po následujících třech epizodách usednout na železný trůn, je jednoznačně Ramin Djawadi. Hudební kouzelník, který podkresluje všechny epizody. Fakt, že bitva v této epizodě snese přízvisko epická, je z 50 procent přinejmenším jeho zásluhou.