Video placeholde
Fotografie z druhé epizody 8. série
Fotografie z druhé epizody 8. série
Fotografie z druhé epizody 8. série
Fotografie z druhé epizody 8. série
Fotografie z druhé epizody 8. série
47
Fotogalerie

Samé žvanění a zdlouhavé návraty? Hloupost! Druhá epizoda Hry o trůny dává fanouškům to, co sami chtěli

V pondělí ve tři hodiny ráno mohli opět ti nejnedočkavější fanoušci Hry o trůny zhlédnout druhou epizodu závěrečné série Hry o trůny. A zatímco první epizoda byla přijata víceméně kladně, druhá už rozděluje tábor fanoušků na dvě poloviny. Zatímco jedni chrochtají blahem, že je seriál plný dialogových scén jejich oblíbených postav, které se v seriálu neviděly od roku 2012, jiní si ztěžují na zdlouhavý děj a příliš klišé. Přitom druhá epizoda dává fanouškům přesně to, o co si sami v předcházejících sezonách psali.

Před premiérou závěrečné série si na sebe tvůrci Hry o trůny upletli pořádný bič. Prohlásili totiž, že nás čeká nejen největší bitva v rámci seriálu, ale vůbec v historii televizní tvorby. A to už je pořádné prohlášení. Kvůli tomu jim teď řada fanoušků nadává, že místo řežby od prvních minut dostávají konverzační romantický film na ploše dvou epizod. Jenže to není vůči seriálu spravedlivé, díly jsou to skvělé a parádně budují atmosféru před třetím dílem, kdy nás čeká ona obrovská bitva o Zimohrad. A hlavně se v nich děje přesně to, co si fanoušci přáli.

V šesté a sedmé sérii totiž fanouškům vadilo, že se všechno děje příliš rychle. Postavy cestují přes obrovské vzdálenosti světelnou rychlostí a vše se většinou vyřeší během jedné epizody. Vždyť vzpomeňme na první a druhou sérii. V té první trvá poprava Neda Starka 9 epizod, bitvu v Šeptajícím lese, kde zajmou Jamieho Lannistera neukážou ani na vteřinu a stejně tak bitvu mezi Starky a Lannistery, kterou prožijeme spolu s Tyrionem v bezvědomí. O tom Hra o trůny nikdy nebyla. Je o postupném budování vašeho vztahu k jednotlivým postavám, jejich vývoji a motivacím. A pak vás donutí koukat se, jak tyhle postavy umírají. Nebo přichází o ruku či jinou část těla, nebo upalují své děti.

Druhý díl byl převratný

A přesně to nás čeká v následujících dílech. Zatímco první dvě epizody jasně určily, kdo se nachází na jaké straně, ty další už budou ukazovat jen krev a chaos. Bylo to dosud moc sentimentální? Možná ano. Příliš mnoho klišé? Určitě. Ale bez toho by to tak úplně nešlo. Vždyť jde o charaktery, které sledujeme už 8 let. A tohle jsou pro většinu z nich poslední důstojné scény, než je rozsápou nemrtví zaživa.

Věřme tedy tvůrcům, že vědí, co dělají. Třeba tolik diskutovaná scéna mezi Aryou a Gendrym. Vždyť se konečně dal dohromady Stark a Baratheon. To je přece obrovský moment, který jejich otcové plánovali už od puberty. A co na tom, že má 18letá postava, kterou hraje 22letá herečka, sexuální scénu, která je při vědomí všeho, co jsme v seriálu dosud viděli, hodně slabý odvar.

A pokud i přesto všechno pořád na první epizody remcáte, tak vás může potěšit, že už jsou definitivně za vámi. Navíc byl třetí díl rozšířen na neuvěřitelných 82 minut a bude obsahovat bitevní scénu, která je delší než bitva o Helmův žleb z Pána prstenů, která zabrala 40 minut filmu. Tak si pojďme společně tipnout, kdo to příští pondělí přežije. Napište nám to do komentářů.

Druhý díl si můžete pustit na HBO ZDE >>>