Noční král ve Hře o trůny

Noční král ve Hře o trůny Zdroj: HBO

Spisovatel George R. R. Martin, autor knižní předlohy seriálu Hra o trůny.
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
21
Fotogalerie

G. R. R. Martin těžko někdy dopíše Hry o trůny. A vlastně to ani nevadí. Spočítali jsme, jak je na tom

Když se na obrazovkách televizí objevil v roce 2011 seriál Hra o trůny, začali znalci knižní předlohy spekulovat, kdy se dočkají pokračování ságy. Pátá kniha A Dance With Dragons právě vyšla a G. R . R.  Martin se tehdy nechal slyšet, že šestý díl Winds of Winter stihne bez problémů dokončit, než ho seriál dějově dostihne. Od té doby uteklo už jedenáct let. Seriál je dávno za námi, filmaři stihli natočit a odvysílat první sezónu prequelů House of the Dragon a GRRM na věčné dotazy reaguje uraženým mlčením. Dá se nějak zjistit, kolik má vlastně napsáno? Kupodivu ano, i když to zjištění není moc optimistické.

2011–2012

Ještě než v roce 2011 vypustil zatím poslední díl série, napsal GRRM na svém blogu, že z knihy vyškrtl jedenáct kapitol a že tím pádem má napsaný už podstatný kus další knihy. Podle rozsahu předcházejících kapitol se dá soudit, že si takto mohl nadepsat nějakých 200 stránek čistopisu a pravděpodobně stejné množství stran dalšího hrubého materiálu. Když kniha vyšla, dal si autor pochopitelně oraz, ale netrvalo dlouho a novináři začali zkoumat, jak sága pokračuje. V roce 2012 v několika rozhovorech (například pro Rolling Stones) prohlásil, že má hotových asi 200 stran a zhruba stejný počet rozepsaných. To samozřejmě odpovídá počtu stran, které mu zbyly z předchozí knihy, ale zatím to nikdo neřešil.

2013–2014

Dalších zpráv se hladoví čtenáři dočkali v roce 2013. V rozhovoru při příležitosti premiéry třetí sezóny televizního seriálu GRRM uvedl, že kniha je asi ze čtvrtiny hotová. Což zní slibně, ale jen do té doby, kdy si uvědomíme, že knihy série jsou dlouhé kolem 1500 stran a čtvrtina z toho je 375 stran. Tedy opět 200 stran čistopisu a 175 hrubého materiálu, které mu zůstaly z předchozí knihy. Přesně se to neví, protože spisovatel se k nové knize vyjadřoval stále méně. V roce 2014 se fanoušci sice dočkali historického traktátu World of Ice and Fire, ale hlavní série se zasekla na mrtvém bodě. 

2015

V roce 2015 se GRRM neočekávaně objevil v talkshow Johna Olivera, kde ve skypovém přenosu prohlásil, že zabil tři oblíbené postavy. Bylo to samozřejmě myšlené jako fór, ale jelikož měl Martin v záběru obrazovku s rozepsanou kapitolou, začali fanoušci zkoumat, na čem že to vlastně pracuje. Ke všeobecnému zklamání se ukázalo, že jde pořád o začátek knihy přímo navazující na úvodní kapitolu, kterou už na ukázku pustil do světa. Netrvalo ale dlouho a jejich chmury rozehnal post na spisovatelově blogu. GRRM v něm prohlásil, že nakladatelé chtějí knihu připravit do tisku na jaro 2016 a že tedy musí odevzdat rukopis do konce října, což by se prý dalo stihnout. Nestihl však ani říjnový termín, ani následující, který si prodloužil do konce prosince. Stále se ale zdálo, že už se práce na knize blíží do finále.

2016

V roce 2016 začal na GRRM doléhat tlak neustávajících dotazů. Na blogu napsal, že knihu nedopíše ani zítra, ani za týden, ale že má hotové stovky stran a že mu už lezou krkem internetové zvěsti, že na knihu celých pět let ani nesáhl. Přesnější údaje ale neposkytl a fanoušci brblali a spekulovali dál. Hlavně proto, že v televizi běžela 6. sezóna seriálu, která už neměla knižní předlohu, a rostly obavy, jestli producenti David Benioff a D. B. Weiss závěr příběhu nepokazí. Aby vydavatelé nedočkavce utišili, oznámili neočekávaně vydání další „historické“ knihy Fire and Blood, která měla podle edičního plánu vyjít až po skončení celé série. Většina materiálu byla již hotová nebo založená na obsahu World of Ice and Fire, ale odhaduje se, že GRRM musel dopsat zhruba 500 nových stran. Což samozřejmě znamenalo, že na Winds of Winter opět nezbyl čas. 

2017–2018

V roce 2017 GRRM dopisoval Fire and Blood (kniha vyšla v roce 2018) a podle všeho také připravoval pro HBO koncepty dalších televizních seriálů. V červnu 2018 totiž HBO oznámilo, že začíná natáčet první řadu prequelů Hry o trůny a že GRRM je spoluautorem pilotního dílu. Fanoušci začali lamentovat, protože to znamenalo další rozptylování od psaní knihy. Jejich nářek dolehl až k autorovi, který reagoval uraženým vzkazem na blogu: „Práce na Winds of Winter pokračuje a je mou absolutní prioritou. Je směšné si myslet něco jiného. Směšné!“

Video placeholde
Hra o trůny - trailer na poslední díl • HBO

2019

Jestli se něčeho směšného fanoušci dočkali, tak to bylo finále seriálu, které proběhlo v roce 2019 a je všeobecně považováno za jedno z největších fiasek v dějinách popkultury. Aby se čtenáři aspoň něčím utěšili, začali spekulovat, že GRRM má několik verzí, kam ságu směřovat, a čekal, jaké budou reakce na televizní finále. V květnu se svět skutečně dočkal velkého oznámení. „Jestli na WorldCon 2020 na Novém Zélandu nepřiletím s hotovým rukopisem Winds of Winter, máte mé svolení mě zavřít na White Island, dokud ho nedopíšu,“ prohlásil GRRM sebevědomě. Na WorldCon 2020 však nedorazil, protože přišel covid.

2020–2021

Nucená izolace během pandemie může být pro normální lidi otrava, ale pro roztěkaného spisovatele by měla být požehnáním. A zdálo se, že ano. GRRM se ozval, že rok 2020 byl nejplodnějším rokem od začátku práce na Winds of Winter a že stihl napsat „stovky a stovky“ stran. Buďme optimisté a přeložme si to jako „tři sta nových stran“. Když je připočítáme k už existujícím čtyřem stovkám, o kterých jsme si jakž takž jisti, dostaneme se na nějakých 700 stran. Což je ale jen asi polovina knihy. V roce 2021 pak spisovatel prohlásil, že se tempo prací zpomalilo a že napsal menší kus než v roce 2020. O rok později pak už jen dodal, že kniha bude delší než předcházející díly. Pokud by měla mít 1600 stran, byli bychom po jedenácti letech pořád jen v polovině. 

2022

Zatím posledním pokračováním nekonečného příběhu je nezávazná zmínka z livestreamu, který letos v říjnu uspořádal vydavatel HarperCollins. Martin v něm prohlásil, že kniha Winds of Winter je „asi ze tří čtvrtin hotová“ a že bude delší než všechny předchozí díly. Na této zprávě je nejzajímavější asi to, jak malý ohlas vyvolala. Zdá se, že se fanoušci pomalu smířili s faktem, že se pokračování knih prostě nedočkají nebo že ho bude muset od unaveného spisovatele převzít někdo jiný. Což nemusí být nutně na škodu. GRRM sám sebe popisuje jako „spisovatele-zahradníka“. Jeho úkolem prý není psát knihy podle přesně narýsovaného plánu, ale spíše pečovat o prostředí, kde se příběhy samy vlastním směrem (a evidentně i tempem) vyvíjí. Nakonec i Martinův velký vzor J. R. R. Tolkien razil tezi, že když spisovatel vytvoří dostatečně propracovaný svět s nastavenými pravidly, může v něm vytvářet příběhy kdokoliv, kdo je bude respektovat. Myšlenka, že by Ságu ledu a ohně dopsal někdo jiný, tedy nezní vůbec špatně. Pro nový seriál House of the Dragon nenapsal GRRM ani jednu epizodu a zdá se, že to šlo i bez něj.