Film Kouř Tomáše Vorla

Film Kouř Tomáše Vorla Zdroj: Bonton Film

Průvodce Reflexu karlovarským festivalem: Excellent Film, bez cenzury, rozhovory, film Moje svoboda a mnoho dalšího

Čtyřiapadesátý mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná v pátek 28. 6., hosty už znáte. Hlavní mediální partner Varů, časopis Reflex, pro vás i letos připravil velkou filmovou přílohu, vloženou do Reflexu jako zvláštní časopis. Jmenuje se Excellent Film a vychází ve čtvrtek 27. června, den před začátkem Varů. Má stejně jako loni 76 stran a máme z ní radost.

Nejenže máme v Reflexu největší přílohu. Máme hlavně vlastní film. Vymyslel ho kolega Milan Tesař, šéf kulturní rubriky. Oslovili jsme v jeho rámci české filmaře i nefilmaře: každý, kdo chtěl, mohl do Reflexu poslat minutový film na téma MOJE SVOBODA.

Z příspěvků pak bylo vybráno třicet nejlepších z nich. Výsledek, sestřihaný u příležitosti 30. výročí sametové revoluce, uvidíte ve středu 3. července ve varském Kongresovém sále na světové premiéře a pak i v České televizi; v Excellentu si přečtěte Tesařovu úvodní poetickou esej o vzniku celého projektu i Bednářové reportáž z hodně napínavého natáčení minutkového filmu Jana Hřebejka.

Video placeholde
Teaser k filmu Moje svoboda • Reflex.cz

Bez cenzury

Tereza Spáčilová napsala do Excellentu důležitý materiál o sekci Bez cenzury, ve kterém odborně zmapovala období české kinematografie v letech 1989-1992; její popis rozpadající se totality a „divokých devadesátek“ je fascinující, stejně jako sedm filmů Věry Chytilové, Jana Němce, Filipa Renče, Ondřeje Trojana, Tomáše Vorla a Juraje Jakubiska, které v této sekci letos ve Varech uvidíte.

Druhou část hlavního tématu pak tvoří rozhovor Kateřiny Kadlecové s režisérkou Irenou Pavláskovou, která svůj ikonický psychologický thriller Čas sluhů točila na samotném konci totality a tudíž zažila klasický cenzurní kolotoč; v rozhovoru vám jej popíše.

Film Kouř Tomáše VorlaFilm Kouř Tomáše Vorla|Bonton Film

Mladí animátoři

Náš stálý spolupracovník Vojtěch Rynda vypracoval profil mladé nastupující generace českých animátorů, kteří ještě studují, ale už sbírají ceny po celé Evropě; jen se o nich a o jejich práci zatím moc neví.

Je to mladistvé, svižné a poučné čtení. Krátké animované filmy, o kterých je v článku řeč, si navíc můžete ve Varech prohlédnout v programu FAMU uvádí to nejlepší z Katedry animované tvorby.

Nastupující generace českých animátorůNastupující generace českých animátorů|Nguyen Phuong Thao

25 tipů na filmy

Do přílohy Excellent Film se vešlo taky 25 tipů na nejlepší filmy z letošního programu 54. MFF KV, čítajícího 200 snímků. Hlavním hitem Reflexu je Parazit, vítěz Zlaté palmy nedávno skončeného festivalu v Cannes, korejský hit režiséra Bonga Joon-ho.

Je to film neevropský, a přitom strašně vtipný, černohumorný a se sociálním apelem – kde jinde než ve Varech tohle zažijete? Jednotlivé tipy na filmy z Excellentu vám budeme na webu Reflexu přinášet během celého karlovarského festivalu.

Hlavním hitem podle Reflexu je Parazit, vítěz Zlaté palmy nedávno skončeného festivalu v Cannes, korejský hit režiséra Bonga Joon-hoHlavním hitem podle Reflexu je Parazit, vítěz Zlaté palmy nedávno skončeného festivalu v Cannes, korejský hit režiséra Bonga Joon-ho|Archiv

Česká vás taky výstava Miloš Fikejz: Intimní portréty, která mapuje práci našeho velkého přítele, filmového archiváře a dlouholetého fotografa varského festivalu, letos bohužel předčasně zesnulého Miloše Fikejze.

Výstava bude během festivalu k vidění v 1. patře karlovarského hotelu Thermal: pokud se na ni nedostanete, pár Milošových fotek vám přinášíme právě na konci naší největší časopisecké filmové přílohy na českém trhu.

Excellent Film vychází jakou součást tištěného Reflexu ve čtvrtek 27. června.

Reflex s přílohou Excellent Film si můžete koupit i v elektronické podobě v našem iKiosku >>>