Video placeholde

Reflex na festivalu ve Varech zabodoval vlastním filmem. Teď míří Moje svoboda do televize

Ve snaze demonstrovat demokratizaci filmařiny, její současnou dostupnost a pestrost rozhodli jsme se propojit prvoligové filmové režiséry, dokumentaristy, fotografy, výtvarníky, youtubery, bezejmenné filmové nadšence a třeba i děti a vytvořit cosi jako jedinečný kaleidoskop na jediné téma. Rozkaz zněl jasně: Natočte pro nás minutový film na téma Moje svoboda!

Proč moje svoboda? „Domníváme se,“ psali jsme ve zvacím dopise, „že jde o téma aktuální zejména v roce, kdy si připomeneme třicet let od sametové revoluce. Máme za to, že zadání je to natolik široké, aby si v něm každý našel polohu, na kterou stačí, a rovněž, aby se do něj vešly i krajní meze audiovizuálního sdělení: od vyznání na kameru přes hraný skeč, drama, koláž, animovaný film, publicistiku, hudební klip až po vizuální fantazii beze slov. Je nám jasné, že Jan Hřebejk a patnáctiletý teenager nabídnou zcela odlišné filmy, ale takovou pestrost vítáme.“

I stalo se! Jakkoli to na počátku vypadalo jako dokonalá sci-fi, filmy pro nás nakonec vskutku natočil režisér Pelíšků i sedmnáctiletý Eliáš Gaydečka. Zatímco ten první popisuje svobodu optikou propuštěného vězně, Eliáš se vrací na místa demonstrací z roku 1989, kde osobně být samozřejmě nemohl.

Světová premiéra proběhla ve středu 3. července v Kongresovém sále hotelu Thermal. Film Moje svoboda uvidíte na obrazovkách ČT ART od 15. listopadu ve 22:10 a od stejného data také na webu reflex.cz zdarma.