Amerikánka, současné drama o svobodě, touze žít i osamělosti, vznikla v produkci a režii Viktora Tauše. Hlavní hrdinkou je Ema Černá a hrají ji dvě herečky, Tereza Voříšková a Eliška Křenková.

Amerikánka, současné drama o svobodě, touze žít i osamělosti, vznikla v produkci a režii Viktora Tauše. Hlavní hrdinkou je Ema Černá a hrají ji dvě herečky, Tereza Voříšková a Eliška Křenková. Zdroj: KVIFF

Festival Karlovy Vary navštíví hvězdná Amerikánka s Terezou Voříškovou a Eliškou Křenkovou

Letošní ročník karlovarského festivalu uvede v rámci doprovodného programu divadelní představení Amerikánka s Terezou Voříškovou a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích, za hudebního doprovodu Petra Ostrouchova. Dvě představení se konají v pondělí 1. července a v úterý 2. července od 22.30 v karlovarském Městském divadle.

Premiéra Amerikánky, která se těší velkému ohlasu diváků i kritiků, se uskutečnila 13. září 2018 na pražské progresívní scéně Jatka78. V rámci MFF Karlovy Vary se Amerikánka představí v nově upraveném vizuálním pojetí scény.

Kdo je Ema Černá aneb Křehkost. Síla. Strach. Pevnost

Amerikánka, současné drama o svobodě, touze žít i osamělosti, vznikla v produkci a režii Viktora Tauše. Hlavní hrdinkou je Ema Černá a hrají ji dvě herečky, Tereza Voříšková a Eliška Křenková. Ztvárňují dívku stojící proti celému světu, která překonává dětský domov, pěstounskou péči i pasťák. Věří totiž, že někde daleko, možná v Americe, čeká někdo, komu na ní záleží.

„Ema Černá je velmi osobitá, statečná, pozitivní žena. Nezničitelná. Pere se se životem a každý neúspěch ji udělá ještě silnější,“ popisuje svou postavu Tereza Voříšková. „Křehkost. Síla. Strach. Pevnost,“ doplňuje kolegyni Eliška Křenková.   

Režisér Viktor Tauš ke vzniku představení, které bylo původně zamýšleno pro film, říká: „Scenáristka Evita Naušová se mnou a s Amerikánkou strávila hodně času. Naše zaznamenané rozhovory přepsala do formy monologu, který se stal základem pro práci na filmovém scénáři, s nímž jsme jako první čeští autoři v historii vyhráli v Cannes Krzysztof Kieślowski ScriptTeast Award pro nejlepší nerealizovaný východoevropský scénář. Později jsem se k výchozímu monologu vrátil a oslovil Davida Jařaba. Ten text přeformuloval a upravil do podoby jevištního dialogu,“ osvětluje režisér vznik textu Amerikánky, který získal nominaci na Cenu Marka Ravenhilla 2018.

Cena vstupenky je 200 Kč, lístky budou v prodeji v hlavní pokladně festivalu v hotelu Thermal od soboty 29. června.