Video placeholde

První zprávy o karlovarském festivalu: Mezi hosty z Texasu bude Richard Linklater, režisér Chlapectví

Od pátku 29. června do soboty 7. července 2018 se koná 53. ročník mezinárodního karlovarského festivalu. Jeho organizátoři dnes představují první z plánovaných programových pilířů – sekci věnovanou přelomové kapitole amerického nezávislého filmu, organizaci Austin Film Society.

Austin Film Society byla v roce 1985 založena americkým režisérem, scenáristou a hercem Richardem Linklaterem. Začínala v Texasu jako filmový klub, který přilákal studenty, umělce a skalní fanoušky filmu, brzy se ale stala institucí podporující filmovou kulturu a produkci.

Čelným představitelem Austin Film Society zůstává téměř čtyři desítky let sedmapadesátiletý Richard Linklater, jehož přelomový časosběrný snímek Chlapectví (2014) vznikal 12 let a podle odborníků přepsal dějiny moderního filmu; získal obdiv u kritiků a mnoho cen, včetně Zlatého glóbu, Ceny BAFTA a tří nominací na Oscara. Linklater se u nás proslavil také vztahovou trilogií Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí.

„Karlovarský festival dlouhodobě představuje to nejlepší z amerického nezávislého filmu a Pocta Austin Film Society je v tomto směru vzrušujícím milníkem. Richard Linklater a jeho kolegové jsou velkou inspirací pro filmaře na celém světě a my jsme nesmírně potěšeni, že můžeme ukázat neuvěřitelný úspěch této organizace,“ říká umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

Sekce Made in Texas: Pocta Austin Film Society bude letos ve Varech opravdu komplexní a obsáhlá: uvede devět celovečerních filmů a dva programy snímků krátkometrážních. Flákač, kultovní debut zakladatele Austin Film Society Richarda Linklatera, nás provádí ulicemi Austinu během jednoho obyčejného horkého dne, kde potkáme jedinečné místní obyvatele a podivíny.

Soudobý akční western Mariachi, celovečerní debut Roberta Rodrigueze, vypráví příběh dobrosrdečného muzikanta, který se omylem zaplete do série násilí. Pomalu jít, neobvyklý snímek řecké režisérky Athiny Rachel Tsangari, je ukázkou experimentálnějšího proudu filmové produkce z Austinu. Dokumentární scénu bude reprezentovat film Nepředvídatelné Laury Dunn, pozoruhodný, hluboce poetický pohled na střet mezi developery a místní komunitou bránící životní prostředí rekreační oblasti v Barton Springs.

Z novějších texaských filmů festival uvede oceňovaný psychologický thriller oblíbence canneského festivalu Jeffa Nicholse Úkryt, minimalistické drama Davida Zellnera Dítě-věc, duchaplnou komedii Boba Byingtona Někdo tam nahoře mě má rád a retro drama Andrewa Bujalskiho Počítačové šachy, které se odehrává v komunitě softwarových programátorů. K vidění bude mimo jiné také program současné krátkometrážní tvorby nadějných texaských filmařů.

Hlavním mediálním partnerem MFF KV 2018 je i letos týdeník Reflex; na červen proto do Reflexu chystáme další speciální Festivalovou přílohu. Nebude v ní chybět ani profil více než třiceti vztušujících let texaské Austin Film Society.