Video placeholde

Co milují diváci ve Varech? Hodně štěstí, pane Veliký aneb Emma Thompsonová je prostě božská

Pětapadesátiletá anglická učitelka Nancy si krásného a chytrého sexuálního pracovníka Lea našla na internetu.

Najala si ho on-line a zaplatila. Udělala to proto, že nechtěla spát se starými muži. Chtěla si užít s mužem mladým. Ve svém 31letém manželství, završeném dvěma dnes dospělými dětmi, totiž nikdy nezažila orgasmus, už je dva roky vdovou a posléze se o ní dozvíme, že má zálibu v psaní „to-do listů“, papírků s úkoly na každý den.

„Co byste vlastně chtěla?“ ptá se jí prostitut v luxusním hotelovém pokoji v Norwichi. „Chci mít dneska sex. A to je pro tuto chvíli všechno,“ odpovídá.

To je základní premisa lehounkého a velice zábavného filmu, který měl světovou premiéru letos na festivalu Sundance – a i když je scenáristka Katy Brandová ve svých dialozích někdy možná až příliš naivní, její divadelně vystavěný scénář, jemně utkaný ze zcela protichůdných snů, udržuje příběh v nesmírně příjemném oparu suchého britského humoru. Žádná, ani ta nejintimnější situace není ve filmu díky citlivé režii Sophie Hydeové trapná.

Magie filmu stojí na obou herecky silných protagonistech: hlavní hrdinka Nancy (Emma Thompsonová) se chce sebezdokonalovat („Chci mít pocit, že jsem něčeho dosáhla,“ říká), zatímco Leo (Daryl McCormack, známý ze seriálu Gangy z Birminghamu) ví, jak ženy sexuálně probudit, a nic dalšího k životu nepotřebuje. Ona celý život učila teenagery a dost ji to vysálo, on povolání luxusního sexuálního pracovníka, které provozuje, zvládá s nesnesitelnou leh­kostí bytí.

Krátké setkání třetího druhu se opakovanými návštěvami mění z obchodního v silný přátelský vztah. Film začne být ještě zajímavější ve druhé polovině, kdy oba nastupují na ne úplně příjemnou cestu sebepoznání: Nancy začne mít trochu panovačné učitelské manýry, a tak nabádá Lea, aby se svým životem udělal něco pořádného, Lea zase rozzuří, když si Nancy na internetu zjistí jeho pravou identitu. Jejich hra skončila, je třeba vrátit se do reality…

Po třech schůzkách, během nichž jsou všechny položky z to-do listu splněny, už sex nehraje prim; jde tu hlavně o smysluplný, naplněný život obou hrdinů.

Možná se vás tento film ani z mužského, ani z ženského, ani z žádného jiného pohledu netýká. Vězte však, že to je nesmírně soucitná, velice vkusně natočená podívaná, režírovaná s ohromným espritem a završená nepříliš sentimentálním happy endem. Nehledě na to, že Emma Thompsonová je zkrátka božská.

Režie: Sophie Hydeová
Velká Británie 2021