Festival: Zahájení

Festival: Zahájení Zdroj: Jan Šibík

Premiér v demisi, prezident na volném místě

Upřímně obdivuji potenciál bratrů Cabanů. Už pošestnácté měli na starosti zahajovací ceremoniál a pošestnácté dostali nápad.

 

Byla to sice méně explozivní a méně akční, show než je obvykle – většinou dojde na ohně a pyrotechnické efekty, jiskry létají až do prvních řad,  loni pro změnu foukaly fukary igelitové plachty po celém sále. Letos si Cabani vystačili s jezdícím pásem a partou tanečníků. Nebylo to omračující, ale prostě krásné. Navíc to mělo obsah; symboliku filmových okének a koneckonců i plynoucího času musel pochopit každý. Ačkoli, kdo ví… V každém případě, vzorek najdete ve fotogalerii Honzy Šibíka. U něj vždycky žasnu nad tím, jak se dokáže bezelstně přeladit a se stejným nasazením, s jakým fotí exploze ve válečné zóně nebo zoufalství lidí v rozvalinách po zemětřesení vyblejskne i festivalový glamour.

Jak se úvodní show vyvedla, to může každý vidět za týden během přímého přenosu ze slavnostního zakončení.  Třeba na něm moderátor Marek Eben dá k lepšímu i vtip o „premiérovi v demisi”, kterým nás pobavil včera večer (přítomen v sále byl právě odstupující Jan Fischer).  Prý by se toto označení dalo rozšířit například i na rodinné příslušníky, třeba taková manželka v demisi by se jistě ujala. Prezident Václav Klaus se každopádně pobaveně zasmál - jednak není v demisi a jednak je na zahájení vlastně poprvé. Obvykle na jeho místě vedle Jiřího Bartošky a Evy Zaoralové sedává Václav Havel a president Klaus přijíždí až na závěr festivalu. Václav Havel ale právě teď natáčí svůj filmový debut Odcházení, a tak se sedadlo na slavnostním openingu uvolnilo.

 

Sledujte také Fotoblog Jana Šibíka a Zápisník batůžkáře.