Marek Stoniš v kuchyni

Marek Stoniš v kuchyni Zdroj: David Turecký

Marek Stoniš a jeho thajské kuřátko

Příloha Excellent, která v Reflexu vychází dnes 24. září, je věnována nezvyklému pánskému vaření. A protože pod svícnem bývá největší tma, posvítili jsme si na redaktory Reflexu a jejich kulinářské umění. V Excellentu si proto nalistujte velký obrazový materiál o kuchyňských zvycích a kuchařských schopnostech našich kolegů. Čekají vás parádní fotky, výtečná jídla a zde na www.reflex.cz také videa od sporáku. „Muži v akci“ vás určitě mile překvapí.

Zástupce šéfredaktora překvapil nejvíc: Marek Stoniš toho moc nenamluví, moc toho nesní, a člověk tedy logicky usuzuje, že toho dlouholetý člen vedení Reflexu ani moc nenavaří. Jenže! Novopečený otec, manžel a znalec dobré krmě je expertem nejen na bœuf bourguignon – podle jednoho z prvních českých kulinářských foodblogů, Šárčiny školy vaření, nám uvařil fantastickou směs krůtího a kuřecího masa v kokosovém mléce s koriandrem a lžičkou červeného kari, s rýží basmati. Vaří prý pravidelně a s láskou, a při sledování jeho zručnosti a rutinérského přístupu vůbec nebylo těžké tomu uvěřit…

Video placeholde
Marek Stoniš a jeho thajské kuřátko • Pavel Hamar

 

Recept:

Křehké kuře

Ingredience – 4 porce

300 g kuřecích a 200 g krůtích prsíček nakrájených na kostky (stačí jen kuřecí nebo jen krůtí)

2 stroužky česneku, utřené nebo prolisované

2 lžíce olivového oleje

2 cibule, najemno nakrájené

1 lžíce thajské červené kari pasty

1 litr kokosového mléka

150 ml hustého bílého jogurtu (ideálně řeckého)

2 lžíce meruňkového džemu

1 limetka nakrájená na plátky

koriandrová nať

mletý pepř, ideálně různých barev

100 g mandlové plátky, pražené

Sůl

 

Postup

Ve větším hrnci rozpálíme olej a osmahneme cibulku s česnekem. Pak vmícháme kari pastu a tři minuty restujeme. Přidáme kokosové mléko, jogurt a džem a pár pokrájených natí koriandru, dobře promícháme a vaříme pod pokličkou půl hodiny. Maso uvaříme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostičky a vložíme do omáčky, kterou už nevaříme. Osolíme a opepříme až před konzumací, ozdobíme plátky limetky, koriandrovými lístky a praženými mandlovými plátky. Jako příloha poslouží jasmínová nebo basmati rýže.