Ilustrační téma

Ilustrační téma Zdroj: Profimedia

Všechno je jinak: Švýcaři šokově posílili měnu, Poláci mají velký problém, koruna je na tom lépe

Švýcarská národní banka zaskočila trhy naprosto neočekávaným krokem – uvolnila kurs franku k euru, který v roce 2011 po silném posilování vlastní měny zastropovala na kursu 1,2 franku za euro. Chvíli byl kurs 0,86 franku za euro, tedy skoro o 30 procent silnější než ještě dnes ráno.

Chvíli poté se kurs stabilizoval zhruba na paritě, tedy jeden frank za jedno euro, tj. zřejmě trvalé posílení o 17 procent. A to se opravdu nestává každý den – ostatně česká panika nad skoro tříprocentním oslabením koruny vůči euru ze začátku roku předtím vypadá doslova směšně.

Centrální banka přitom svůj nenadálý krok zdůvodnila tím, že tlaky na zhodnocení franku už nejsou tak silné jako v roce 2011. Frank považovaný za stabilní měnu se totiž tehdy v krizi stal pověstným bezpečným přístavem a posiloval o desítky procent – Švýcaři se ovšem báli, že přílišné posílení franku poškodí konkurenceschopnost švýcarské ekonomiky.

Polsko jako nové Maďarsko

Teď je frank vůči euru nejsilnější v historii. A určitě nadělá velké starosti například Polsku, neboť tam teď dorazil „maďarský“ problém.

Maďaři měli a mají hypotéky v eurech, v nichž si masově půjčovali, neboť maďarské půjčky měly mnohem vyšší úroky. Když se pak forint na trzích propadl, Maďaři přestali zvládat splácení svých půjček v cizích měnách.

Poláci mají asi třetinu hypoték právě ve švýcarských francích. Rázem jim hypotéky narostly o zmiňovaných 17 procent. Polský zlotý prudce oslabil – proti koruně spadl z 6,60 koruny za zlotý na 6,45 koruny. Koruna posílila i vůči euru a vymazala tak naprostou většinu ztrát ze začátku ledna.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru