Proč Bitcoin ještě není běžnou měnou? Je málo rozšířený a jeho hodnota je nestabilní

Proč Bitcoin ještě není běžnou měnou? Je málo rozšířený a jeho hodnota je nestabilní Zdroj: profimedia.cz

Proč Bitcoin ještě není běžnou měnou? Je málo rozšířený a jeho hodnota je nestabilní

Jeden z největších investorů do Botcoinu, digitální peněžní měny, je Fred Wilson. Je touto měnou nadšený a podporuje ji, ovšem realisticky vidí vážné problémy, proč se ještě více nerozšířila. Informoval o tom businessinsider.com.

Na přednášce v New Yorku popsal Wilson dva hlavní problémy nové měny. Je to malá rozšířenost a nestabilní hodnota.

“Na tuto přednášku jste si museli koupit lístek za 25 dolarů. Ale museli jste tuto částku zaplatit v Bitcoinech. Paradoxně právě tato podmínka přispěla k tomu, že mnoho lidí nepřišlo. Mnoho lidí si stěžovalo, že pokud chcete koupit Bitcoiny, tak se na vašem účtě objeví až za tři dny. Jedním z hlavních problémů Bitcoinů tedy je, že ještě není dostatečně rozšířen mezi lidi.”

A další problém?

“Lidé musí vědět, že pokud Bitcoin zakoupí jeden týden, bude mít další týden stejnou hodnotu. Ale než nastane tento stav, tak to ještě chvíli potrvá. Většina lidí, kteří vlastní Bitcoiny, je drží a neobchodují s nimi. A to je problém. Až se budou točit stejnou rychlostí jako ostatní měny, hodnota se ustálí.“

Fred Wilson je jedním z hlavních a prvních investorů, který viděl příležitost v investici jak Bitcoinů, tak i do Twitteru a Tumblru. Jeho slova proto mají váhu. Než bude Bitcoin běžnou měnou, budeme muset podle všeho ještě několik let počkat. Někteří ekonomové ale věří, že Bitcoin jednou běžnou měnou bude a nic na tom nezmění ani regulace ze strany vlád, ani postoj ze strany jeho kritiků.