V inovacích vede Švýcarsko, ale podle jiného žebříčku Korea, Česko na tom není zle

V inovacích vede Švýcarsko, ale podle jiného žebříčku Korea, Česko na tom není zle Zdroj: profimedia.cz

V inovacích vede Švýcarsko, ale podle jiného žebříčku Korea, Česko na tom není zle

Podle letošního žebříčku Global Innovation Index je na tom nejlépe na světě v inovacích Švýcarsko. Česká republika obsadila 26. místo, což je poměrně dobré umístění. Na vzniku Indexu se podílí také OSN, či americká Cornell University. Ovšem podle společnosti Bloomberg je v tom samém nejlepší Jižní Korea a Česko bylo na 23. místě.

Rozpor v žebříčcích vzniká tím, že mají jinou metodiku a posuzují trochu jiné parametry. Společné ale přesto něco mají – na prvních místech se objevují často stejné země, jen v jiném pořadí.

Takže podle Global Innovation Index je toto pořadí: Švýcarsko, Velká Británie, Švédsko, Finsko, Nizozemsko, USA, Singapur, Dánsko, Lucembursko a Hong Kong. Česká republika je šestadvacátá, za námi jsou například Španělsko, Slovinsko, Čína, Itálie, Portugalsko, Maďarsko, Slovensko či Polsko. Česko si oproti loňsku polepšilo o dvě místa.

Bloomberg uvádí toto pořadí: Jižní Korea, Švédsko, USA, Japonsko, Německo, Dánsko, Singapur, Švýcarsko, Finsko a Tchaj-wan. V tomto případě jsme byli na 23. místě.

Problémem některých vyspělých zemí (například i v Evropě) podle studií ale je, že výdaje na vědu, výzkum a inovace spíše stagnují, protože vlády i firmy se snaží šetřit.