Video placeholde
Ekofarma: Čechovi
Ekofarma: Čechovi
Ekofarma: Čechovi
Ekofarma: Čechovi
Ekofarma: Čechovi
10
Fotogalerie

Ekologické plodiny, chov zvířat i penzion. Na Šumpersku zažijete agroturistiku v celé její kráse

Tentokrát se s námi vydejte na Šumpersko, kde nedaleko Zábřehu najdete farmu manželů Čechových, kteří se pro ekologické zemědělství rozhodli v roce 2007. Kromě hospodaření na orné půdě se zde zabývají chovem ovcí, koní a od letošního roku věnují svůj čas také nově otevřenému penzionu. Více o rodinném podniku přiblížíme v naší reportáži.

V obci Rovensko na pomezí Hané a podhůří Jeseníků rodina Čechových hospodaří přibližně na 200 hektarech půdy, přičemž okolo 40 hektarů tvoří trvalé travní porosty. V rámci rostlinné produkce, která je založena na střídání plodin a využívání přirozených hnojiv, na farmě pěstují pšenici, špaldu, žito, pohanku nebo také luskoviny. Většina plodin slouží k produkci osiv nebo tvoří dodávky pro potravinářské využití. Pícniny jsou pak zužitkovány pro vlastní potřebu a využívány jako hodnotné krmivo pro faremní zvířata, mezi něž patří okolo 100 bahnic a malé stádo koní plemene hafling.

Přirozenou možností dalšího rozvoje, jenž úzce souvisí s chovem koní, byla pro rodinný podnik také agroturistika, které se manželé začali věnovat v letošním roce. Nově otevřený penzion umožňuje návštěvníkům strávit čas v prostředí českého venkova, v souladu s přírodou a zároveň načerpat potřebnou energii. Kromě nabídky ubytování se majitelé zaměřují také na vzdělávání a práci s mládeží, která je budoucností ekologického zemědělství, a plánují například letní program pro děti přímo na farmě.

Důvodem k přechodu do režimu ekologického zemědělství bylo rozhodnutí o šetrném hospodaření na půdě. „Tím, že jsme se vydali cestou ekologické produkce, jsme se vrátili k systému, který využívali už naši předkové,“ vysvětluje Přemysl Čech a dodává: „Člověk by měl žít nejen v souladu s přírodou, ale také se chovat šetrně jak k půdě a ke krajině, tak i ke zvířatům. A my jsme přesvědčeni, že tento dlouhodobě udržitelný systém hospodaření do naší krajiny určitě patří.“

Rádi byste se o ekologickém zemědělství dozvěděli více informací? Navštivte stránky myjsmebio.cz, kde najdete spoustu užitečných informací i inspirace k vaření. Jestliže si chcete udělat výlet na některou z ekofarem, využijte interaktivní mapy na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Díky nim vyhledáte tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si prohlédnete její aktuální nabídku.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravinNárodní značení biopotravin|Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravinEvropské značení biopotravin|archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“ nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.