Video placeholde
Cidre Kliment
Cidre Kliment
Cidre Kliment
Cidre Kliment
Cidre Kliment
11
Fotogalerie

Bio jablka ze starých sadů, původní odrůdy a dlouhé zrání. U Berounky najdete cidre jako z Francie

V údolí řeky Berounky najdete rodinné jablečné vinařství s názvem Cidrerie Kliment. Tam se již od roku 2005 vyrábí zcela přírodní osvěžující cidre, jehož obsah je tvořen výhradně z bio jablek. Filozofii dobřichovického podniku i průběh výroby přiblížíme v následující reportáži.

Příběh zdejších cidrů začíná u starých odrůd jabloní. Ty pocházejí zejména ze sadů v jižních, středních a severních Čechách, které se rozkládají na ploše přesahující 18 hektarů. Prodej prvních ročníků byl zahájen v roce 2010 a díky původu jablek a přírodnímu způsobu zpracování bez použití chemie nese Kliment Cidre od roku 2012 označení Biozebra.

Během procesu výroby je nejprve čerstvý mošt vylisován a následně přetáčen do kvasných nádrží. Cidre pak minimálně 9 měsíců spontánně kvasí v tancích a následně několik let dozrává v lahvích. Alkohol v nápoji vzniká pouze fermentací cukrů přírodně obsažených v jablkách. Nedochází k dodatečnému síření, pasterizaci nebo sycení oxidem uhličitým. „Základem úspěchu našich cidrů jsou pouze kvalitní bio jablka a léta zrání,“ říká majitel podniku Jáchym Kliment a k rozmanitosti portfolia dodává: „paleta chutí našich jablek je slovy jen těžko popsatelná, proto u nás mimo jiné nabízíme i degustační sety, aby si zákazník mohl vybrat to, co mu skutečně chutná.“

Kvalita je běh na dlouhou trať

Za kvalitou výsledných produktů stojí ovšem kromě pečlivého postupu zpracování také rodinná tradice. Jelikož je výrobní proces během na dlouhou trať, kromě Jáchyma Klimenta, který je tváří, tělem i duší celého podniku, se do procesu postupně zapojila celá rodina i spousta přátel. Každý dělá to, co umí nejlépe, a jak čas běží, tým se postupně rozrůstá o další nepostradatelné kolegy.

Pokud byste rádi pravý Kliment Cidre ochutnali, nejlepší volbou je vyrazit přímo ke zdroji. Na pár kliknutí si ovšem můžete dobřichovické cidry objednat i z pohodlí vašeho domova prostřednictvím jejich e-shopu. Dnes „Klimenta“ navíc najdete také v kavárnách a menších prodejních řetězcích po celé České republice.

Rádi byste navštívili některého z dalších výrobců hospodařících v režimu ekologického zemědělství, ale nevíte, kam vyrazit? Navštivte stránky lovime.bio a kamprobio.cz, kde pomocí interaktivních map vyhledáte ekofarmy, které se nachází nejblíže vašemu okolí a zároveň si rovnou prohlédnete jejich aktuální nabídku. Více o světě ekologického zemědělství se dozvíte také na myjsmebio.cz.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravinNárodní značení biopotravin|Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravinEvropské značení biopotravin|archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.