Bratři Mašínové

Bratři Mašínové Zdroj: Archív Josefa a Ctirada Mašínových

Kauza bratří Mašínů: Lze odpovědět na otázku, jak se měl kdo zachovat?

LN přinesly velmi zajímavý rozhovor se Ctiradem Mašínem, byl pořízen cca měsíc před jeho smrtí. Mám k odbojové činnosti bratří Mašínů jakési výhrady, nepřipadá mi ale slušné s nimi vylézat teď, když zesnulý ještě ani nebyl pohřben. Omezím se jen na citaci a poznámku.

Ctirad Mašín v rozhovoru odpovídá mj. i na otázku ohledně svého vztahu k Němcům: „Z dob války nezůstalo moc důvodů, proč mít Němce rád. Dnes se taky zapomíná, že tady vládl teror. Němci popravovali lidi, zavírali, perzekvovali. Protektorát zase taková selanka, jak se někdy prezentuje, nebyl. Německá zpupnost neznala mezí. Když poslouchám stesky sudetoněmeckých představitelů, mám pocit, jako by dějiny začínaly až v květnu 1945, přičemž se naprosto zapomíná na bezpráví, která utrpěli čeští obyvatelé, kteří byli vyhnaní ze Sudet po příchodu Němců. A to německému počínání nepředcházel žádný český teror, bylo to zcela nevyprovokované a Hitlerem a Henleinem hecované bezpráví. Což samozřejmě nevylučuje, že po válce se na Němcích mstili lidé, kterým oni nikdy neublížili. Ale obecná nálada po letech perzekucí měla svoje jasné a logické příčiny. A mě zaráží, že se u nás nad nimi pořád brečí.“

 

 

Je velmi pozoruhodné, že pan Mašín se od polistopadového českého režimu vášnivě distancoval, ale pod tohle hodnocení by se mu podepsali všichni poslanci PS včetně komunistů.

 

K Mašínům se v LN vyjadřuje mj. i Ondřej Štindl. Píše: „Dnes by jim asi hodně lidí ochotně vysvětlovalo, proč se neměli zachovat tak, jak se zachovali. Co ale podle nich v těch dodnes sporných okamžicích udělat měli?“ Je mi líto, ale to je demagogie.

 

Kritické hodnocení dějin znamená odjakživa taky vysvětlovat, proč se ten nebo onen člověk neměl zachovat tak, jak se zachoval. Pokoušet se odpovídat na otázku, jak se tedy zachovat měl, je zhola nemožné a navíc zbytečné: už se stalo, a jaký smysl má dělat program pro někoho, kdo ho nemůže naplnit, protože by se musel vrátit zpátky v čase.