Behring Breivik

Behring Breivik Zdroj: Profimedia.cz

Z Norska pro Reflex: Masový vrah Behring Breivik stanul před soudem

Masový vrah Anders Behring Breivik předstoupil před soud. Norové ale jeho hlas slyšet nechtějí. Ačkoli norská justice nejprve nebývale otevřeně pozvala do soudní síně jak novináře, tak i zástupce veřejnosti, nakonec bylo vše jinak.

 

Po tříhodinové tlačenici na chodbách a schodech prosklené budovy soudce rozhodl, že muži, který chladnokrevně pozabíjel přes 90 lidí, z nichž většina byly děti a teenageři na ostrově Utoya, jeho byť minutu temné slávy nedopřeje.

 

 

Breivikův právník totiž oznámil, že se jeho klient hodlá do soudní budovy dostavit v uniformě, a navíc že je přesvědčen, že zabíjení bylo "nezbytné". Před dřevěnými dveřmi soudu, na něž míří kamery médií z celého světa, je cítit napětí. Několik Norů napadlo policejní auto se zatemněnými skly s křikem: "Ty nejsi Nor, každý si tu přeje tvou smrt." Zda uvnitř seděl bloďatý zabiják, však nebylo jasné, protože incident se seběhl kolem druhé hodiny a před soud v Oslu vozí obvykle nově zatčené vždy v jednu.

 

"Úřady se bojí, aby jeho řeč, kterou si jistě připravil předem, neinspirovala někoho dalšího. Mluví se o tom, že by mohl mluvit v kódech a poslat tak případným komplicům vzkaz," řekl dvaadvacetiletý Per Mandfloen, který zavřel obchod a přišel se podívat před soudní budovu. Norové na nakupování nemají pomyšlení, ulice jinak živého Osla ztichly a zástupy lidí mlčky krouží okolo bolavých míst města, postojí u katedrály Domkirke, tiše procházejí ulicemi, které byly až do dneška zahrazené policejní páskou.

 

 

"Včera jsem byl položit květiny, chci projevit účast vůči obětem, jsem v jejich věku. Tady, před soudem, se zdržím jen chvilku. Nechci, aby si (vrah) připadal jako rocková star," řekl dvaadvacetiletý Richard K. Sandrik. V šest odpoledne projde zraněnými ulicemi Osla smuteční průvod se svíčkami a pochodněmi.

 

Aktualizováno:

Za zavřenými dveřmi soudu Behring Breivik prohlásil, že je nevinen - a že chtěl varovat Evropu před muslimy.

Podle vyšetřovatelů měl vrah až dva komplice. To vzbuzuje obavy, protože v centru norské metropole jsou nyní davy lidí.

Policie snížila počet zabitých na 68 na ostrově Utoya a 8 dalších v Oslu.


Magdalena Sodomková, Oslo