Rebeka Brooks

Rebeka Brooks Zdroj: Profimedia.cz

Zatčení Rebeky Brooksové dělá z odposlechového skandálu řežbu „všichni proti všem“

Odposlechový skandál, který se ve Velké Británii rozhořel po zjištění, že bulvární nedělník News Of The World ve velkém napichoval lidem telefony a představitelé redakce i vydavatelství o tom podle všeho lhali při výsleších, dostává nový rozměr - v neděli byla zatčena Rebekah Brooksová, ještě nedávno číslo dvě tiskové části Murdochova impéria v Británii a předtím úspěšná šéfredaktorka News Of The World a deníku The Sun.

Brooksová stačila ještě před svým zatčením rezignovat na pozici šéfky News International, ale i tak jde o další výbuch granátu příliš blízko Ruperta Murdocha a především jeho syna Jamese, který se už několik měsíců snaží odposlechový skandál dostat pod kontrolu.

 

Zatčení navíc ukazuje šířku celého skandálu a vyjevuje to, o čem se zatím jen spekulovalo- totiž že nejde o obyčejný mediální skandál, ale má zásadní přesahy do policie a politiky. Minulý týden totiž ukázal, že existovalo propojení mezi (minimálně některými) členy londýnské Metropolitní policie a Mudrochovým vydavatelstvím. Nejvyšší vedení Metropolitní policie, včetně komisaře Paula Stephensona, bylo v úzkém kontaktu s lidmi, kteří dříve pracovali v News Of The World a byli do kauzy odposlechů zapojeni. Stephenson byl blízký přítel bývalého zástupce šéfredaktora NOTW Neila Wallise, ze kterého dokonce udělal policejního PR konzultanta.

 

 

Ve světle toho, že k odposlechům docházelo podle všeho celých deset let, během nichž policie vyšetřovala dvakrát (jednou obvinila dva lidi, s tím, že nikdo další o odposleších nevěděl, později případ odmítla znovu otevřít, neboť prý neexistovaly nové důkazy), stejně jako ve světle faktu, že se vyšetřuje nikoli, zda, ale kolik policistů bylo na výplatních páskách Murdochova impéria, dostala se Metropolitní policie pod tlak srovnatelný s tlakem na samotného Murdocha. V tomto ohledu je zatčení Brooksové, ke kterému dochází naprosto netypicky v neděli v poledne, kdy je předvolána na policejní stanici a jen dva dny předtím, než má vypovídat před poslaneckou komisí, velmi zvláštně načasováno. Zatímco pozornost v celém skandálu se stále více upírá na roli policie, policie se snaží zajistit si titulky pondělních novin tím, že zatkne klíčovou postavu skandálu v neděli. A zatčením jí fakticky znemožní z právních důvodů vypovídat před poslaneckou komisí.

 

 

Z obyčejného mediálního skandálu se tak stává temný, paranoidní a spiklenecký případ jako z francouzských detektivek sedmdesátých let, ve kterém už každý hraje sám za sebe a ve hře je tolik, že na obětech a spojencích přestává záležet.