Domorodec

Domorodec Zdroj: YouTube.com

Fascinující a vůbec první setkání domorodců s bílým mužem zachyceno na kameru

Strhující video pořízené v Papui-Nové Guineji zachycuje domorodce z pralesa, kteří o venkovním světě neměli ani páru a mýtus o bílém muži slyšeli jen od svých předků.

Na první pohled je evidentní fascinace domorodců bílým mužem, jímž je Jean-Pierre Dutilleaux, francouzský dokumentarista. Ten na druhém břehu řeky láká skupinku lovců z domorodého kmene, aby přešla „most“ a setkala se s ním. Jako dar jim přinesl sůl. Ta domorodcům zachutnala, avšak nedokáží se přenést přes fakt, že bílí muži opravdu existují a že jsou oblečeni jinak, mají jiné vlasy, a jeden z nich navíc místo očí kouká kamerou. Když všechno tohle pochopí, nechají si ještě ukázat sirky a pak Jeana pozvou k sobě, na svůj břeh řeky.

 

 

Je to strhující pohled na muže, kteří žijí v džungli na úrovni doby kamenné. V ruce mají luk, přes rameno bambus s omotaným kusem kamene a ve vlasech pírka. Musí to pro ně být strašný šok. Jean-Pierre sice získá skvělé záběry plné emocí, kdy vidíte opravdové setkání, porovnatelné s tím, kdybyste cestou do práce potkali Marťana, ten vám ukazoval všelijaké vymoženosti, o nichž se vám nikdy nesnilo.

 

 

Otázkou zůstává, zdali by pro domorodce nebylo lepší, kdyby na ně dokumentaristé vůbec nenarazili. Špatné by bylo, kdyby artefakty, které jim dokumentaristé na místě nechali, nějak pozměnily jejich způsob života. Dokumentaristé zajisté porušili základní pravidlo dokumentaristy, jenž má jen pozorovat, nikoliv zasahovat. Lidsky se to dá však omluvit setkáním. Oni ve finále dokumentaristé jsou v pralese mnohem milejší návštěvou než nelegální dřevorubci, které by domorodci dříve či později také potkali.