chvalovský

chvalovský Zdroj: MARTIN ADAMEC/MF DNES/Profimedia.cz

Bafuňář Chvalovský jde do vězení. Jeho lidé a vliv ale zůstávají

František Chvalovský si od městského soudu v Praze odnesl deset let natvrdo za úvěrové podvody. Dost možná se odvolá, dost možná jeho soudní tahanice bude pokračovat do příštího tisíciletí, přesně jak je v České republice zvykem.

 

Jedno je ale jisté -  český fotbal řídit osobně nebude. Bylo by sice zábavné sledovat, jak svolává valnou hromadu českého fotbalu skrze motáky z vězení a přiznejme si, k současné image českého fotbalu by to i docela sedělo, ale, jak známo, fotbaloví bafuňáři umí být, když na to přijde, trapní, nikoli vtipní.

 


O dva dny dříve rezignoval na svoji funkci šéfa českého fotbalu Chvalovského chráněnec Ivan Hašek, nejlepší důkaz toho, že Chvalovský je možná odsouzený úvěrový podvodník, ale také geniální stratég. Jeho tah s Haškem (který mohl dostat i mezinárodní rozměr při Haškově usilování o funkce v evropských fotbalových orgánech, což byla Chvalovského doména) byla geniální věc, minimálně ve světle toho, kolik lidí na návnadu jménem "Ivan Hašek, fotbalový zachránce" skočilo.


Chvalovského éra v českém fotbale se tak možná chýlí ke konci. Říkáme možná, protože stále ještě mu zůstávají lidé i vliv. Možná si říkáte, jaký vliv může mít člověk, odsouzený na deset let, kterého právě opustil dokonce i jeho hlavní maňásek. Jenže, jak praví staré dobré české pořekadlo - fotbal nemá logiku. A mezi bafuňáři to platí dvojnásob.


Osobně si myslím, že lidi jako je František Chvalovský může z českého fotbalu vypudit jediné - masivní odchod sponzorů, který vyžrané bafuňáře prostě vyhladoví. Už aby se to stalo.