požár

požár Zdroj: Youtube.com

Požár u Proseče: Má odbor životního prostředí čisté svědomí?

Vyjdu na zahradu, na tácku koktejl z čerstvě natrhaných jahod. Idylu na zahradě mých rodičů v Proseči u Skutče však překazí něco, co vypadá jako výbuch islandské sopky Grímsvötn.

 

Zpoza zahrady se valí černý čoud, ze širokého okolí se sjíždějí hasiči. „Nevycházejte z domu, zavřete okna,“ hlásí v místním rozhlase. Hoří v Boru u Skutče, což je od naší zahrady asi dva kilometry přes les, kam se obvykle sjíždějí lufťáci na brusinky a na borůvky a do pískovcových skal. A protože to je skládka pneumatik (místní lidi štvala několik let), je ta podívaná dost efektní.

 

Video: Jakub Čermák

 

 

Hodinu po té, co se čoud začal valit do okolí, jsem sedla na autobus a jela do Pardubic. Čoud jel se mnou, prohnal se Skutčí, vidět byl z třicet kilometrů vzdálené Chrudimi a nakonec i z padesát kilometrů vzdálených Pardubic. Výborně. Dva kilometry od borské „Grímsvötn“ byla kdysi „Pekelná vrata“. Obří skládka, která zamořila spodní vody zdejších nádherných borových lesů, a co proslula jako největší ekologická havárie v Pardubickém kraji.

 

Ani přesto, že tehdy kraj sypal miliony do vyčištění oblasti, úřadům nevadilo, že jen o kousek dál roste skládka číslo dvě. Doufám, že ten čoud došel až do kanceláře odboru životního prostředí, které tohle povolilo.