Ledoborec

Ledoborec Zdroj: Profimedia.cz

Díky globálnímu oteplování se za 40 let bude cestovat úplně jinak

Oteplování v Arktidě do poloviny století otevře tři nové vodní cesty, které umožní plavbu kolem severního pólu a zkrátí tak cestu z Evropy do Asie či z Kanady do Ruska. Růst teplot však zdevastuje doposud důležité pozemní cesty na pobřeží. Taková je vize kalifornských vědců.

Podle výpočtů vědců z Kalifornské univerzity v Los Angeles se mají teploty v Arktidě zvýšit v průměru o dva až devět stupňů. V zimě by pak vzrostly o čtyři až jedenáct stupňů. Což do roku 2045 zajistí, že se v této oblasti poprvé rozestoupí ledy, a to hned na třech vodních cestách, které budou od července do září splavné pro lodě bez doprovodu ledoborců. Jedna cesta je přitom tak čerstvým objevem, že nemá ani oficiální název.

 

Pro lodní průmysl a dopravu je to skvělá zpráva. Pro pozemní dopravu je to naopak rána. Vědci varují, že oteplování zlikviduje cesty, které vznikají na zamrzlém podloží a využívají často zamrzlých jezer či řek. Postiženy budou především cesty v Kanadě, Finsku, Norsku, Rusku, Švédsku, Spojených státech, a dokonce i na Islandu. Tyto důležité cesty, které kolikrát bývají jediným spojením s civilizací, se promění v rozteklou břečku.

 

 

Proč se tam nepostaví normální silnice, říkáte si? Šlo by to. Avšak silnice v těchto odlehlých oblastech se s cenou milión dolarů za kilometr opravdu nemůže nikomu vyplatit.

 

Na mapě tedy brzy přibudou tři nové průplavy a s nimi i vodní cesty. Naopak z mapy zmizí například severokanadská Tibbitt-Contwoyto road, legendární a nejdelší ledová cesta na světě … Ale žádnou paniku. Celá tato informace zřejmě bude jen prostý blud – viďte, pane prezidente?