policie

policie Zdroj: Profimedia.cz

Zkrachuje policie? Příští rok s provizorním rozpočtem už nepřežije

Velký materiál o finanční krizi policie jako instituce i policistů jako občanů si už brzo přečtete v Reflexu. Již teď ale mohu prozradit, že letošní rok je poslední, který policie s provizorním rozpočtem přežije.

 

Stížnosti řadových policistů se podobají jedna druhé jako vejce vejci: „Já stejně jako většina mých kolegů z oddělení jsem zařazen ve 3. platové třídě, nyní jsem ve 2. tarifním stupni. Zvláštní příplatek (neboli rizikový) pro mne a mé kolegy činí 4200,– Kč poté, co byl v létě minulého roku snížen kvůli údajnému snížení nápadu trestné činnosti ze 4900,– Kč. Tedy za dobrou práci — snížení nápadu trestné činnosti — jsme byli oceněni snížením platu. Můj celkový čistý měsíční příjem nyní činí 16 500,– Kč (a to kupodivu nestuduji). Jsem jedním z nejodměňovanějších policistů na oddělení, ale 4x 2000,– Kč za celý loňský rok není příliš veliká suma. Za to, že jezdím i na oznámení, kde oznamovatel uvádí, že kdosi střílí na chodbě z pistole, to není mnoho. I když nakonec je z toho pistole pouze plynová. Před nástupem k policii můj čistý příjem neklesl pod 22 000,– Kč. Ale v současné době začínám uvažovat o odchodu z finančních důvodů, jelikož tak nízký plat, jaký nyní mám — 16 500 čistého —, již hraničí s mými možnostmi uživit rodinu. Ale to není všechno: V práci máme problémy v provozních výdajích, kdy benzín stačí k jednomu projetí všech částí města. To je jedna hodina a 35 km pouze po hlavní silnici. Přitom moje služba trvá 11 hodin v ulicích, takže nezbývá mnoho prostoru k vyhledávání pachatelů trestných činů a přestupků. Práce poněkud ztrácí smysl, i když zpravidla každých pět kilometrů vyrazíme na hodinu na pěší hlídku v ulicích. Nevadí mi pěší hlídky, naopak je mám i rád, ale v případě, že někdo zavolá 158, že nutně potřebuje pomoci, nepřijedu do tří minut, ale kvůli pěší hlídce až za dvacet minut, až si stihnu dojít pro auto. Proto nyní začínám být prací, kterou miluji, znechucen.“

 

 

Požádali jsme o rozhovor policejního prezidenta, projezdili s pohotovostní motorizovanou jednotkou — linkou 158 — jednu noc po Praze a shromáždili jsme výpovědi řadových mužů zákona. Výsledek je tristní a alarmující — pokud se nezmění rozpočet, příští rok přestane policie stačit na zločince.

 

Pětiminutový rozhovor JXD s policejním prezidentem Petrem Lessym uvidíte dnes ve 21.00 na http://www.metropol.cz/zive-vysilani/ v pořadu Pražení, celý velký materiál o policii pak naleznete v příštím Reflexu.