Arcibiskup Karel Otčenášek

Arcibiskup Karel Otčenášek Zdroj: MAFA / MF DNES / Profimedia.cz

Zemřel další hrdina - arcibiskup Karel Otčenášek

Arcibiskup Karel Otčenášek (91), jeden ze symbolů hrdého odporu proti bývalému komunistickému režimu, v pondělí večer zemřel ve své biskupské rezidenci v Hradci Králové.

Otčenášek zasvětil celý život katolické církvi a práci pro ní. Na kněze byl vysvěcen v březnu roku 1945 v Římě. Ovšem do jeho života nemilosrdně zasáhl brutální komunistický režim. Proto musel být v dubnu 1950 tajně a tedy bez vědomí státu vysvěcen na biskupa. Jenže v červenci 1951, kdy režim spustil represe i proti církvím, byl internovaný v želivském klášteře. Za „velezradu a špionáž pro Vatikán“ byl pak v roce 1953 převezen do vyšetřovací vazby a v prosinci 1954 v Hradci Králové odsouzen na 13 let vězení. Jako vězeň poznal kromě jiných kriminálů Mírov, Leopoldov a Valdice, odkud byl po více než 10 letech na amnestii propuštěn v květnu 1962. Poté pracoval jako dělník v mlékárně v Opočně.

 

 

Až na zásah papeže Pavla VI. mu bylo v polovině 60. let povoleno vrátit se k duchovní činnosti, ale ke správě své diecéze se mohl vrátit až v roce 1989. Komunistický režim ho tedy věznil a různě omezoval 40 let.

 

Až do vysokého věku byl Karel Otčenášek činný například i ve sportovní organizaci Orel (až do roku 2007) či v Konfederaci politických vězňů.