Mulla Muhammad Umar

Mulla Muhammad Umar Zdroj: Profimedia.cz

Vůdce Talibanu mulla Umar byl zabit? Spíše jsou to spekulace tajných služeb

Po Usámu bin Ládinovi byl prý v minulých dnech zabit i další hledaný vůdce radikálních islamistů, šéf afghánského fundamentalistického hnutí Taliban, mulla Muhammad Umar. Alespoň to tvrdí některá afghánská média. Je to ale pravda? Nebo je to hra, kterou rozehrály po zabití bin Ládina tajné služby?

Mulla Umar měl být podle některých informací minulý týden zabit u pákistánského města Kvéta. Podle jiných zmizel se svého úkrytu v Pákistánu před týdnem či dvěma. Pokud by to byla pravda, proč ale úřady v Pákistánu o tom neinformovaly? Nebo proč neukázaly jeho tělo? Například Sájd Salím Šahzád, šéf pákistánské pobočky internetového serveru Asia Times Online, který má už léta výborné informace z prostředí Afghánistánu a Pákistánu, tvrdí, že smrt Umara nikdo nedokázal potvrdit. Ale i on je opatrný, aby vyslovil zcela jednoznačný soud, zda Umar žije či nikoli. Přitom právě Šahzád léta komunikuje přímo se špičkami hnutí Taliban.

 

 

Podle všeho se může jednat o umně sehranou partii různých tajných služeb. Když totiž americké komando zabilo 2. května v pákistánském městě  Abbottabád (to leží pouhých 60 kilometrů severně od metropole Islámábádu) Usámu bin Ládina, okamžitě se objevily informace, že na území Pákistánu se nachází i vůdce Talibanu mulla Umar a místní tajné služby o tom ví. Navíc prezident Barack Obama minulý týden v jednom svém projevu varoval, že jeho vojáci zasáhnou opět kdekoli na světě, tedy i v Pákistánu, pokud získají informace, že jsou tam další lidí hledaní kvůli podpoře terorismu.

 

Pákistánci se proto mohli rozhodnout odvrátit pozornost od své země, která je právem obviňována z podpory těch nejradikálnějších islámských skupin, které léta operují na jejím území. Pokud by byl totiž objeven a zlikvidován v Pákistánu i mulla Umar, bylo by to pro místní vládu nepříjemné.

 

Taliban ale přispěchal s prohlášením, že Umar je v Afghánistánu a je naživu. Američané zatím nekomentují nic. A některá afghánská média pořád dál tvrdí, že vůdce Talibanu zabit byl. Kábulské vládě se ale samozřejmě kvůli boji s Talibanem hodí říkat, že jeho vůdce je po smrti.

 

V případě mully Umara bude vždy ale ještě daleko složitější zjistit pravdu, než tomu bylo u bin Ládina, protože existuje jen pár jeho fotografií a jeho osoba vždy byla obestřena velkým tajemstvím.

 

 

Mulla Muhammad Umar (údajně narozený v roce 1959) je etnický Paštún, který byl v letech vlády Talibanu nad Afghánistánem, tedy od roku 1996 do roku 2011, faktickým vládcem země. Postavil se do čela státu jako „kníže věřících“. Na veřejnosti ale téměř nikdy nevystupoval. Za sovětské okupace země bojoval proti Rusům. Díky spojení s al-Kajdou Usámy bin Ládina se po atentátech na Ameriku v září 2001 stal jedním z nejhledanějších mužů světa. Ovšem o místě jeho pobytu a činnosti všichni pouze spekulují, žádná potvrzená fakta neexistují.