Jeden z vůdců fanoušků Strašák

Jeden z vůdců fanoušků Strašák Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Naprosto chápu včerejší „řádění chuligánů“ v Edenu a myslím, že má důvod…

Čtvrteční řádění fanoušků v Edenu vyvolalo klasickou reakci médií. Mluvilo se o běsnění davu, o agresivních nefanoušcích a podobně. Osobně ale musím říct, že chování fanoušků v Edenu naprosto chápu.

Nikdo nemůže říct, že to, co se v zápasu proti Olomouci stalo, bylo nečekané. Tvrdé jádro dávalo svoji frustraci najevo dlouho a poměrně pokojně. V minulých zápasech probíhala chorea namířená proti vedení klubu, reakce fanoušků byly známy z tisku i internetu. Odpovědí bylo jen mlčení a mlžení klubového vedení - tedy vlastně pouze ředitele Miroslava Platila, který se postupně stal jakýmsi knížetem Schwarzenbergem klubu - z původně sympatické postavy, která se tvářila, že má zájem na řešení situace klubu se vyklubal pouze další bafuňář, planě vyhrožující rezignací, který vlastně celou dobu jen hrál hru tajných majitelů.

 

Mimochodem, nikdo nenutil majitele Slavie, aby se schovávali a celou situaci nechali dojít takhle daleko. Platil výtržnosti fanoušků označil za velký podraz. "Za několik minut zničili to, co jsme tu deset měsíců budovali," řekl Platil. To není tak úplně pravda. To, co se budovalo desítky let zničili lidé, kteří dnes Platila drží ve funkci za několik měsíců. Platil nic nebuduje, dostal od majitelů, příliš zbabělých na to, aby se ukázali veřejnosti, jen nevděčný úkol hlídat trosky klubu, který byl za několik měsíců prakticky rozkraden.

 

 

Je přitom zajímavé, že s fanoušky klub ani majitelé vůbec nekomunikovali. Jistě, v Čechách je zvykem majitelů fotbalových klubů dělat si co chtějí a návštěvníky stadionu ve skutečnosti považovat za jakýsi obtížný póvl, protože peníze ze vstupného ani z merchandise nejsou pro většinu fotbalových klubů v Česku důležité. A chápu fanoušky Slávie, že je to přestalo bavit a chtěli si dojít do VIP lože konečně podívat, kdo to tedy celé téhle šaškárně šéfuje. Slávističtí fans prokazovali klubu a hráčům svoji loajalitu dlouho a jejich trpělivost byla obdivuhodná. Na rozdíl od hráčů nemusí čekat na peníze.

 

 

Jistě, poraženými jsou v tomhle případě především hráči. Ale pokud je celá akce se Slávií jen zaměřena na cílený bankrot za účelem zbavit se 110 milionové pohledávky ENICu  (a vše tomu v tenhle okamžik nasvědčuje), pak pro ně fakt, jestli se tento zápas dohrál nebo ne stejně nehraje roli, protože vše bylo nalinkováno už dávno. A s argumentem, že v publiku byly děti na mě nechoďte - pokud ještě berete své syny na českou první ligu a pak si stěžujete, že došli mravní újmě, je to jako chodit s nimi do pornokina a pak si stěžovat, že tam na ně sahal úchyl.

 

Jistě, Platil teď bude moci ukázat na část fanoušků a tvrdit, že za vše ve skutečnosti mohou oni. Není to pravda. Smutným faktem je, že Slavii vlastní či vlastnila skupina zlodějů (kteří klub mimo jiné ukradli právě ENICu). A dát pár facek zloději je sice možná společensky nevhodné, ale rozhodně morálně přijatelné.