Hrob údajného gaye nalezen v Praze

Hrob údajného gaye nalezen v Praze Zdroj: Archív

Archeologové v Praze našli pravěkou kostru, která prý patřila homosexuálovi

Tato a podobná tvrzení jste mohli slyšet od médií celé dva týdny, od prvního dne nálezu. Jak celá tato bublina vznikla?

Když archeologové odkryli hrob v Terronské ulici v pražských Dejvicích, našli v něm zhruba pět tisíc let starou kostru muže společně s několika předměty. Už od první chvíle odborníkům něco nesedělo. Byl to fakt, že kostra, ačkoliv patřila muži, byla uložena v hrobě jako žena. Konkrétně byla umístěna do „ženské polohy“. Některé pohřební milodary v hrobě byly také ryze ženské. „Tyto kultury striktně dodržovaly pohřební rituály. To znamená, že ženy byly ukládány na levý bok s hlavou směřující k východu a muži na pravý bok s hlavou směřující k západu …,“ vysvětlila archeoložka Kateřina Semrádová.

 

 

Celý humbuk však nastal tehdy, co se k celé věci vyjádřila paní archeoložka Kamila Remišová-Věšínová. Ta se přikláněla ke dvěma úvahám. První, méně pravděpodobná, byla ta, že pohřbený muž z pozdní doby kamenné byl šaman. Už onen fakt, že v hrobě nebylo ani zdaleka tolik artefaktů, s jakými by v dané době šamana pohřbili, myšlenku vyvracel. Archeoložka se opírala o teorii, že v mezolitu musel šaman při svém pohřbu přijmout identitu opačného pohlaví. To se však našeho mužíka z Dejvic netýkalo. Proto sáhla do kapsy pro druhou teorii o tom, že to mohl být gay. „Daleko pravděpodobnější je, že to byl muž s odlišnou sexuální orientací, tedy homosexuál nebo transsexuál,“ řekla novinářům Věšínová.

 

To, že archeoložka uvedla jen jednu z mnoha možností, které jí v ten okamžik připadaly nejlogičtější, už nikoho nezajímalo. Zkrátka byl z Milouše (jak kostru nálezci pojmenovali) náhle homosexuál. Jistě to muselo celý tým výzkumníků, jenž v Dejvicích hrob zkoumá, pořádně nakrknout. Aby ne. Na základě těchto „novinářských senzací“ se totiž do českých archeologů a vědců pustili američtí antropologové, kteří teorii jednoznačně vyvracejí. Specialistka na bioarcheologii Kristina Killgroveová dokonce prohlásila, že ji uráží použití slova „gay“. Prý to znamená „aplikovat moderní výraz na starověkou společnost. Až další výzkum může určit jeho genderovou roli, ale ne jeho sexuální orientaci,“ citovala Killgroveovou CNN.


Což samozřejmě nepopírá ani česká strana expertů. Je jim líto, že tato teorie, pronesená pár minut po nálezu, v jistém nadšení apod., byla takto medializována, až to nakrklo jejich americké kolegy.

 

 

Záhadou a jasným faktem ovšem zůstává, že tělo patří muži, jenž byl pohřben jako žena. V této době se na pohřební rituály kladl veliký důraz. Jakákoliv pochybnost a rovnou tohoto rázu nepřicházela v úvahu. Zdali byl tedy „Milouš“ první dochovaný důkaz o homosexualitě či jakési genderové záměně, se bohužel/bohudík zřejmě nikdy nedozvíme. Věta, kterou média asi nepochopila, zní totiž takto: „Podobných možností je celá řada. To se ale dnes, ani po podrobném prozkoumání kosterních pozůstatků, přesně nedozvíme,“ uzavřela celou aféru Remišová-Věšínová.

Vidíte to, a málem jsme měli díky novinářským senzacím nejstaršího gaye.