Jurij Gagarin

Jurij Gagarin Zdroj: Profimedia.cz

První člověk ve vesmíru. Podívejte se na dobové záběry

Bylo 12. dubna 1961, hodiny na kosmodromu v Bajkonuru ukazovaly čas 9:07, mohutná raketa Vostok se nadzvedla a pak zamířila vzhůru. Legendární Gagarinův let započal a odstartoval tak éru, která trvá dodnes.

Jurij Gagarin obletěl Zemi za 108 minut, jednalo se nejen o první, ale zároveň i nejkratší orbitální kosmický let. Je těžko pochopitelné, že Gagarin neměl s sebou kameru a z prvního obletu neexistuje žádný snímek Země. Autenticky jaou zaznamenámy jsou pouze přípravy a start rakety Vostok.

 

 

 

Úryvek z projevu Jurije Gagarina po návratu zpět na Zemi, kdy byl celým Sovětským svazem oslavovám jako hrdina.

 

 

 

Oslavy prvního letu do vesmíru probíhaly samozřejmě i v tehdejším socialistickém Československu. Například známý vynikající hudebník Gustav Brom se svým orchestrem během pár hodin po startu Vostoku natočil píseň Dobrý den, majore Gagarine. Zde je v podání dětského sboru:

 

 

Američané sice závod v dobývání kosmu v prvním kole prohráli, avšak nevzdali se. Krátce po letu Gagarina tehdejší prezident USA Kennedy vyhlásil nový cíl amerického vesmírného programu – přistání člověka na Měsíci. Tento sen se stal skutečným 21.července 1969. Astronaut Neil Armstrong při výstupu na měsíční povrch pronesl asi nejslavnější výrok v dějinách kosmických letů: „Je to malý krok pro člověka - a velký skok pro lidstvo“.

 

 

Při letech do vesmíru došlo bohužel i k několika tragickým nehodám. V lednu 1986 explodoval krátce po startu raketoplán Challenger, všech sedm astronautů na palubě přišlo o život. Miliony Američanů sledovaly tuto katastrofu doslova v přímém přenosu.