Sicílie

Sicílie Zdroj: Profimedia.cz

Libyjská válka trochu jinak
Libyjská válka trochu jinak
Libyjská válka trochu jinak
Libyjská válka trochu jinak
Libyjská válka trochu jinak
8
Fotogalerie

Ze Sicílie pro Reflex.cz: Libyjská válka trochu jinak

Zatímco na libyjském území probíhají dramatické boje mezi povstalci a Kaddáfího muži, na Sicílii, místě, kde leží pomyslná linie těsně za územím války, vypadá všechno jinak než ze zpravodajství CNN.

 

NATO a spojenci vedou válku. Tedy i Itálie vede válku. Válku, o kterou málokdo z Italů stojí a málokdo se o ni zajímá. Stejně chladný postoj k ní zaujímají lide v Bergamu jako v Palermu, či dokonce v Catanii, městě na jihu Sicílie, kde má dlouhodobě sídlo zásobovací a logistická americká posádka NATO a kam přesunul před pár dny premiér Berlusconi část ze záplavy uprchlíků z ostrova Lampedusa.

 

 

 

„Není to naše válka,“ krčí místní rameny, dál nakládají do dřevěných beden poslední ze sklizně mandarínek, zatímco jim nad hlavami v několikaminutových intervalech přistávají vojenské vrtulníky i velká zásobovací letadla. „Tohle přece není žádná válka,“ říká o pár kilometrů dál policista, jenž pomalu projíždí po státní silnici 417 v okolí starobylého města Mineo a sleduje přes sluneční brýle skupinky uprchlíků, kteří se procházejí mezi oplocenými sady s dozrálým ovocem a pomalu se šinou do několik kilometrů vzdáleného městečka pro cigarety.

 

 

To, co večer sledují v televizi, spálené domy, střelbu, tanky i stíhačky, nic z toho si nespojuji sami se sebou. Oni přece s Kaddáfím nebojuji, oni proti němu nic nemají. Je dnes možné vést válku bez válečných útrap a ztrát? Je doba válek na distanc?