Miniaturní satelit CubeSat s „mozkem“ mobilu (vizualizace)

Miniaturní satelit CubeSat s „mozkem“ mobilu (vizualizace) Zdroj: GEO 03/2011

Mobily jsou chytřejší než satelity

Umělé družice bývají extrémně drahé, ale technicky často zastaralé, mobilní telefony naopak levné a přitom moderní. Nejvyšší čas je zkřížit!

 

Běžně dostupné smartphony se mohou pochlubit až dvanáctinásobně vyšší výpočetní kapacitou než průměrná řídicí jednotka vesmírné družice, od nichž bychom přitom očekávali špičkovou úroveň techniky. To je ovšem obrovská mýlka, vždyť třeba raketoplány používají mikroprocesory, vyvinuté společností Intel již v roce 1978.

 

 

Stařičké procesory mají proti současným mobilním telefonům tu výhodu, že poměrně spolehlivě pracují i ve vesmíru a nevypoví ani při extrémním zatížení v průběhu startu nosné rakety. Loni v létě vyslali výzkumníci z NASA na oběžnou dráhu ve vzdálenosti dobrých devět kilometrů od Země dva mobilní telefony Nexus One. Nejméně jeden z nich se vrátil v naprosto neporušeném stavu. Pomocí vestavěného senzoru měřil zrychlení rakety a díky vestavěné kameře filmoval průběh letu.

 

Připravuje se další test za pár haléřů: satelit řízený mobilem a sestavený z modulů plastového robota na hraní. Náklady nemají převýšit 2500 korun.

 

 

Více o přírodních zajímavostech, cestování a historii najdete v měsíčníku GEO. Vydává jej společnost Ringier Axel Springer CZ, a.s. Zvýhodněné roční předplatné za 990 Kč objednávejte zde. Ušetříte 198 Kč a jako poděkování obdržíte hodnotný dárek.