Zkáza po zemětřesení a tsunami poblíž města Natori, nedaleko od fukušimské elektrárny

Zkáza po zemětřesení a tsunami poblíž města Natori, nedaleko od fukušimské elektrárny Zdroj: Jan Šibík

Radiace! Svět žije po zemětřesení v Japonsku v obavách. Často ale vítězí fámy

Pokud bychom měli věřit všem zprávám, které se objevují v posledních týdnech po obrovském zemětřesení a tsunami v Japonsku v souvislosti s poškozenými jadernými elektrárnami v zemi vycházejícího slunce, tak by už stál svět před apokalypsou. Situace je skutečně velmi vážná, ale občas propukající panika pořád není na místě.

Japonci byli totiž v případě poškození elektrárny Fukušima konfrontováni s něčím, co jinde ještě nezažili. Nelze se proto divit tomu, že místní vláda, úřady i lidé, kteří se na místě snaží situaci často s nasazením vlastních životů zvládnout, nepoužívají v případě radiace a možného ozáření, tak silná slova jako světová média. Je jím to neustále vyčítáno, ale mohou postupovat jinak? Nemohou, protože nechtějí šířit paniku a beznaděj. Srovnání s výbuchem v ukrajinském Černobylu, od kterého brzy uplyne přesně 25 let, kulhá. Tehdy sovětská vláda záměrně zamlčovala prakticky veškeré údaje, to ta japonská nedělá.

 

Pokud ale někdo po zemětřesení v informování veřejnosti selhal, tak to byl především provozovatel elektrárny Fukušima, společnost Tokyo Electric Power Company. Zpočátku vydávala až příliš optimistické zprávy zejména v případě rychlého vyřešení problému. Ale i to se pod tlakem japonské veřejnosti nakonec změnilo.

 

V případě Fukušimy se přesto prakticky každý den objevují další a další fámy a překroucené informace, které nahánějí veřejnosti strach po celé planetě. Nikdo bohužel už neřeší, se některé zprávy se už po několika hodinách či dnech ukážou jako nepřesné či zavádějící. Navíc v případě japonského zemětřesení a následného tsunami bylo do této doby až 80 procent všech zpráv o situaci věnováno právě problémům s radiací. To slovo se například stalo od poloviny března i jedním z velmi vyhledávaných na českém internetu. Často ale není možné rozlišit, co je skutečná pravda a co jen poplašná zpráva.

 

Přitom Japonci přes všechny problémy s Fukušimou nepropadají panice ohledně budoucnosti své jaderné energetiky. Jejich země je na energetické zdroje chudá a žádné alternativní zdroje nemohou v blízké budoucnosti nahradit místní jaderné elektrárny. Není to prostě z ekonomických důvodů možné.

 

Problémy s japonskými jadernými elektrárnami přesto vedou po celém světě k volání po uzavření podobných zařízení. Z hospodářského hlediska je to cesta nereálná. Proto například v Jižní Koreji, Číně či bohatých arabských zemích nadále uvažují o výstavbě nových reaktorů. Důsledkem Fukušimy ale bude ještě větší tlak na maximální snížení rizika při neočekávaných problémech s nukleárními elektrárnami. Takže japonské neštěstí možná povede v budoucnosti k technologicky lepším řešením v oblasti bezpečnosti.

 

A když už jsme u havárií v jaderných elektrárnách, tak všichni dnes sice hovoří o Fukušimě a Černobylu, ale málokdo si už vzpomene na problémy z roku 1979 v elektrárně Three Mile Island, která se nachází u Harrisburgu v Pennsylvánii. I tam unikly do ovzduší radioaktivní látky. Jaké to mělo skutečné následky, nikdo neví. Některé studie tvrdí, že žádné, jiné, že se u obyvatel žijících v okolí prudce zvýšila rakovina plic a leukémie.

Také v případě Fukušimy je potřeba vyčkat a důsledně analyzovat všechny dostupné údaje a informace. Zatím však ale jasně vítězí panika.