Nuclear Boy

Nuclear Boy Zdroj: YouTube.com

Japonská živelná katastrofa ve videoklipech

Živelná katastrofa, kterou rozpoutalo zemětřesní o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice 11. března 2011, si v Japonsku vyžádala více než deset tisíc obětí. Novinářskou úlohu převzaly ve chvíli katastrofy vedle televizních stanic a zpravodajských agentur také desítky lidí s kapesní kamerou a účtem na YouTube.

 

Vlna tsunami se žene na japonské pobřeží: Zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice v moři na východ od Japonska vyvolalo tsunami, která si na severovýchodě země vyžádala tisíce obětí.

 

 

Jako hračky ve vaně: Vidět snímky z pobřežních oblastí severovýchodního Japonska před katastrofou a po ní je jedna věc, vidět na záznamu automobily a lodě, demolované obrovskou silou tekoucí vody jako modely z papíru, je věc druhá.

 

Tichý svědek katastrofy: Tento videoklip musel stát jeho autora spoustu nervů.

 

 

Obří vír: Vypadá jako vír nad odtokem ve vaně, ale v průměru má stovky metrů.

 

 

Kolabující jaderná elektrárna Fukušima 1: Přestože elektrárna ustála silnější zemětřesení, než na jaké byla stavěna, otřesy 11. března byly příliš silné i na ni.

 

Nuclear Boy: Nejpřehlednější (a nejbizarnější) vysvětlení toho, co se skutečně odehrává v jaderné elektrárně Fukušima 1.


Reportáž Magdaleny Sodomkové a Jana Šibíka z Japonska stiženého živelnou katastrofou najdete v novém Reflexu.