Alice in Chains

Alice in Chains Zdroj: Jenya Campbell CC/BY-SA

Zemřel Mike Starr, kytarista Alice in Chains. Grunge a heroin (ne)jdou dohromady

Úterní zpráva o tragickém konci Mikea Starra, bývalého basáka legendárních Alice in Chains, zasáhla hudební svět. Především proto, že příčinou smrti bylo dost pravděpodobně předávkování heroinem.

Stejný osud totiž zastihl kapelu Alice in Chains už dřív, když zemřel její zpěvák Layne Staley, který to s heroinem přepískl v roce 2002. Staleymu bylo 34 let. Pro fanoušky grunge (žánr na pomezí hardrocku a alternativního rocku) to byla jen další připomínka toho, jak moc je heroin s touto hudbou od jejího vzniku v 80. letech právem spojován.

 

Policie nalezla Starrovo tělo v domě v Salt Lake City po telefonickém oznámení. „Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o násilný čin,“ řekl policejní mluvčí. Starr před dvěma lety v televizním pořadu Celebrity Rehab přiznal, že se potýká s drogovou závislostí, a nikdo tedy nepochybuje, že právě to byla příčina jeho brzkého odchodu do věčných lovišť. Tato teze by měla být definitivně potvrzena do dvou měsíců po všech patřičných testech a pitvě.

 

 

Grunge za svou dobu existence pohřbil i další jeho představitele. Kurt Cobain z ikonické Nirvany se sice zastřelil, ale s heroinem byl také kamarád. Další obětí je půvabná baskytaristka Kristen Pfaffová, která vystupovala především s Hole. Ta se ve svých sedmadvaceti také předávkovala heroinem.


Grunge sám o sobě skrývá spoustu nenávisti a tvrdých textů, ale pod vlivem heroinu si je člověk může přebrat celkem osobně. Na druhou stranu – kde by byl grunge bez heráku?