Tsunami v Japonsku

Tsunami v Japonsku Zdroj: YouTube.com

Tisíce obětí tsunami: Největší pohroma pro Japonsko od druhé světové války

Aktualizováno: Zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice zasáhlo severovýchod Japonska v pátek 11. března. V současné chvíli se podle agentury Kjódó počet obětí odhaduje na 5000. Japonský premiér Naoto Kan události označil za největší katastrofu pro Japonsko od 2. světové války.

 

Epicentrum zemětřesení bylo v desetikilometrové hloubce 130 kilometrů od města Sendaj, jehož oblast je přírodní katastrofou zasažena nejvíce. Otřesy zvedly až desetimetrové vlny tsunami, odborníci varují před dalšími otřesy a náslenými vlnami, které mohou následovat. Zemětřesení posunulo ostrov Honšů o 2,4 metru a o 25 centimetrů vychýlilo zemskou osu.

 

Stovky lidí jsou pohřešovány, tisíce jsou zraněny, desítky tisíc lidí přišly o střechu nad hlavou. Vlna tsunami zničila vše, co jí stálo v cestě - domy, lodě, auta i továrny. Hořely i velké průmyslové podniky a ropné rafinerie, zničeny jsou továrny automobilek Toyota a Honda, továrny musela zavřít i firma Sony. V jaderné elektrárně Fukušima 1 se zřítila část budovy reaktoru, sto šedesát lidí bylo vystaveno radioaktivitě, elektrárna je stále na prahu katastrofy.

 

 

Česká pobočka celosvětové organizace Armády spásy pořádá finanční sbírku, výtěžek předá japonské pobočce Armády spásy. Lidé mohou přispět zasláním DMS ARMADASPASY na číslo 87777 nebo na účet sbírky 475 335 533/0300, VS 222. ADRA otevřela možnost finanční podpory Japonsku zasláním DMS ADRA na číslo 87777.