Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin Zdroj: Reflex.cz

Al-Ká’ida chce na letadla útočit s hady a škorpióny. Inspiroval ji film Hadi v letadle?

Už v říjnu loňského roku přišla teroristická organizace al-Ká’ida s plánem zásadně změnit strategii útoků proti západním cílům. Reagovala tím na zesílená bezpečnostní opatření, která řada zemí přijala v souvislosti s varováním tajných služeb před dalšími akcemi stoupenců Usámy bin Ládina.

Jenže návrhy na to, jak onu zásadní změnu islámští aktivisté chtějí provádět, padly teprve až minulý čtvrtek, kdy Usámův zástupce, egyptský lékař Ajman al-Zawáhirí, vyzval v audionahrávce zveřejněné na islamistických serverech, aby al-Ká’ida vystupňovala svou kampaň proti Západu a přišla v tomto ohledu s inovacemi.

 

Tím, že také přiznal, že jejich zbraně silně pokulhávají za těmi, jimiž disponuje Amerika a její spojenci, rozpoutal vášnivou diskuzi, ve které požadované „inovace“ rozhodně nechyběly.

 

„Potřebujeme velké množství škorpiónů,“ píše na diskusním fóru webové stránky ká’idistů Usámův obdivovatel a evidentní myslitel, Abú Jakín al-Askerí. Ještě dodává: „Tito členovci mohou být propašováni v plastové láhvi do letadla a tam tajně vypuštěni, aby kabinu stroje proměnili v peklo.“

 

 

Další z islámských aktivistů, Abdulláh al-Anbárí, zase navrhuje, aby stoupenci al-Ká’idy pronesli do letounu „vosí hnízdo či jedovaté hady“. Vosy vypuštěné do ventilačního systému kabiny,by mezi cestujícími vyvolaly paniku, přičemž své „by dostali také piloti“. To, že by mezi cestujícími nastupovalo také pár mužíků ve včelařských kuklách, by asi nikomu hlavou nevrtalo …

 

 

Nápadů měli radikální diskutéři opravdu mnoho. Podle serveru SITE (který se zabývá sledováním webových stránek používaných radikálními islamisty) patří mezi tyto plány také vypustit nad Evropu horkovzdušné balóny s hořáky a koši naplněnými trhavinou. Jednoduše řečeno by nám vytvořili vzdušné minové pole. Snad až na to, že hejna volně se vznášejících balónů narvaných výbušninou bychom si asi všimli.

 

Ostatně, aby se pilot letadla trefil do horkovzdušného balónu plného dynamitu, by vyžadovalo asi hodně „nadaného“ pilota. Ledaže by byl poštípán vosami, uštknut hadem, a ještě by mu lezl po nose škorpión.