BP

BP Zdroj: bp.com

Zástupce BP: Mexický záliv se do dvou let zregeneruje

Mexický záliv se má po loňské havárii na plošině Deepwater Horizont u pobřeží Louisiany do konce roku 2012 zregenerovat. Alespoň to tvrdí správce kompenzačního fondu společnosti BP (British Petroleum), která plošinu provozovala.

Podle Kennetha Feinberga a jistých odborníků se dá tento rok očekávat až třicetiprocentní ozdravení zálivu. V roce příštím má pak dojít k naprostému vyčištění a rozptýlení ropy. Místní ekonomika prý vzroste. Jediné, co má trvat až čtyři roky, bude obnova lovu ústřic.

 

Všichni podnikatelé v postižené oblasti mají dostat kompenzaci v podobě dvojnásobku (za újmu na podnikáni v době dvou let). Sběratelé ústřic pak čeká finanční kompenzace v podobě čtyřnásobku (kvůli odhadované čtyřleté regeneraci). Firma BP do tohoto fondu vyčlenila 20 miliard dolarů (cca 350 miliard Kč). Z toho už bylo 168 000 lidí vyplaceno 3,3 miliardy.

 

 

Celý tento přístup a metodologii Feinberga už zpochybňuje floridská státní žalobkyně Pamela Bondiová. Řekla, že „neposkytuje víc než jednoduché násobky vycházející z velmi optimistických odhadů“.

 

Je to hezké, že společnost BP se skrývá za peníze. Rovnou za hromadu peněz. Za hromadu tak velikou, jako by snad každý zapomněl na ta tragická slova reportérů a odborníků z postižené oblasti, kteří hlásali do světa hotovou tragédii. Na živé paměti mám výroky typu: Bude to trvat minimálně několik generací, než bude zase možné v těchto vodách cokoliv lovit. Nebo že to bude trvat minimálně sto let, než se záliv vyčistí. Za takovou hromadou peněz se asi skryla i tato tvrzení a záliv se najednou vyčistí za dva roky. A pak že peníze nejsou vším, a to i přesto, že BP je po tom všem ve velkém mínusu.