Cigarete

Cigarete Zdroj: Geierunited / CC BY-SA

V New Yorku platí čerstvý zákaz kouření na ulicích

V New Yorku si už na některých místech venku nezapálíte. Pokud ano, podívá se do vaší peněženky zákon a vezme si 50 dolarů.

Radní města New York odhlasovali zákon, který zakazuje kouření na náměstích, v parcích či na plážích. New York tak navazuje na zákon z roku 2002, jenž zakazuje kouření v barech a restauracích.

 

Otázka je, zdali je to správné. Zakazovat lidem, aby kouřili venku, je už trochu šílené. Já chápu, že třeba maminka s dítětem, která se tlačí v davu, nechce, aby její dítě nemělo tu možnost dýchat čistý vzduch. Jenže, buďme realisté. V tak obrovském městě, jako je New York, vzduch čistý být ani nemůže. Pár cigaret to neovlivní. Pokud tedy taková maminka chce, může přejít na druhý chodník a dýchat tam „úžasně čerstvý vánek od moře“.

 

 

New York považuji za město, kde má každý stejná práva, ať je, odkud chce. Pokud jsem, dejme tomu, tedy závislý na kouření a nemohu si zapálit v baru, tak musím logicky před něj. Jenže, co budu dělat, když jsem zrovna v baru uprostřed Times Square? Nebo pán, který odjakživa venčí svého pejska v Central Parku a u toho si vychutná jednu cigaretu? Opravdu mu napaří 50 dolarů pokuty? To je přece absurdní a omezující svobodu. Pán by měl mít tu možnost volby, stejně tak jako nekuřáci mají možnost se kouři vyhýbat.


Když už musí takto nesmyslné zákony vznikat, můžou rovnou udělat chodník pro kuřáky a chodník pro nekuřáky. Jak říkám, v restauraci, kde se konzumuje jídlo, to chápu. Celkový zákaz v barech už tolik ne, ale budiž. Zákaz venku, na ulicích je však holý nesmysl a je to natolik jednostranné rozhodnutí, až zasahuje do svobody obyčejného kouřícího Newyorčana. Jsem opravdu zvědav, jestli si příštího silvestra nezapálí starosta New Yorku na Times Square oslavný doutník.