šibík káhira

šibík káhira Zdroj: Jan Šibík

Jan Šibík fotografuje nepokoje v Káhiře

Fotograf Jan Šibík byl na místě egyptských nepokojů jako první český fotograf. Komplikované spojení s Káhirou v kombinaci se situacemi, do kterých se během nepokojů dostal, způsobilo, že exkluzívní zprávy od něj předkládáme na webu Reflexu až dnes.

 

Jan Šibík tráví dnešek v hotelu nedaleko hlavního káhirského náměstí Tahrír, kam se dostal až pozdě v noci poté, co byl přímým účastníkem střetů mezi Mubárakovými stoupenci a jeho odpůrci v centru města. „Včera došlo k něčemu, co se dalo jen těžko očekávat. Mubárakovi stoupenci vtrhli do ulic s nepředvídatelnou razancí, ozbrojeni nejen kameny a železnými tyčemi, ale také zbraněmi. Vydal jsem se s jejich davem směrem na hlavní náměstí, kde se pak krvavě střetli se svými odpůrci.“

 

 

Jan Šibík zažil hodiny v rozlíceném davu, několikrát málem přišel o fotoaparáty, kameru a také o pas, jímž se pokoušel demonstrantům prokazovat. Lidé provolávající slávu Mubárakovi, v počátku k zahraničním korespondentům přátelští, obrátili. Vzhledem k tomu, že v zemi nefungoval celé dny Internet, mobilní spojení, a tedy ani zahraniční média, účastníci nepokojů ztratili přehled o práci zahraničních novinářů a usoudili, že jsou všichni jejich nepřátelé, spojenci druhé strany, a tak s nimi včera i nakládali.

 

 

Rozlícený dav propustil Jana Šibíka v noci směrem k epicentru dění, kde pak trávil fotograf zbytek střetu v provizorní pouliční ošetřovně: „Čapli mě a odvedli na okraj protimubárakovské linie. Tam jsem viděl, že nosí zraněné. Za čtyřicet pět minut v provizorní ošetřovně jsem napočítal několik desítek zraněných, z toho i řadu novinářů. Schoval jsem foťáky, dostal se nějak do hotelu a v noci jsem sledoval z hotelové terasy, jak se situace ve městě vyvíjí.“

 

 

Podle místních zpráv je po včerejšku na místě prý devět stovek zraněných, několik mrtvých, ubitých stoupenci Husního Mubáraka.

 

„Myslím si, že to bylo připravené, zinscenované Mubárakem. Jeho předvčerejší projev o tom, že chce zůstat u vlády ještě sedm měsíců, byl velmi ostrý, razantní, sebevědomý a jeho stoupence podle mě povzbudil k akci. Včera celý den vysílala Nil TV oslavnou smyčku o vládě Husního Mubáraka a připravila tak půdu pro masívní střet.“

 

Teď je v Káhiře podle Jana Šibíka klid. Zahraniční reportéři čekají, co přinesou zítřejší polední modlitby, které byly minulý týden spouštěčem nepokojů.

 

„Zvláštní je, jak pár dní stačí na to, aby se celkem fungující země změnila v úplně nefungující. Není Internet, tedy nejsou banky, bankomaty, nelze si půjčit auto, když k němu nějak přijdete, všude jsou stejně zátarasy a každý desetiletý fracek po vás může chtít, abyste mu předložili pas ke kontrole, protože policie se někde schovává,“ líčí své dojmy z posledních několika hodin v Káhiře náš fotoreportér.