Raul Castro

Raul Castro Zdroj: Museo Che Guevara

Kuba se kaje. Za smrt na psychiatrii odsoudila 13 lidí

Nejprve kubánské úřady zatloukaly, v psychiatrické klinice Mazorra v Havaně prý nikdo nezemřel. Když na veřejnost unikly otřesné fotografie z pitevny, které připomínají snímky z nacistických koncentráků, přiznaly, že vloni v lednu na „podchlazení“ zemřelo 7 pacientů.

 

Dokumenty na podzim zveřejnil i Reflex, jemuž je v Havaně předal kubánský novinář s tím, že počty zemřelých, týraných lidí se různí, podle jeho neověřených informací jich však mohly být až čtyři desítky. Nyní kubánské úřady za zavřenými dveřmi odsoudili 13 zaměstnanců léčebny. Viní je ze zanedbání péče o 26 invalidních pacientů, kteří zemřely hlady a na podchlazení. V největší psychiatrické léčebně na Kubě o kapacitě 2500 lůžek, prý rozkrádali přikrývky i jídlo. Šéf kliniky Wilfredo Castillo Donate si odsedí 15 let za mřížemi, jeho zástupci dostali 12 a 14 let a trest si vyslechl i jeden z tamních kuchařů.

 

 

Tím ale případ zdaleka nekončí. Kubánské úřady dosud nezveřejnily jména obětí mučení a ani jak se tito pacienti do léčebny dostali. Zda to byli lidé psychicky nemocní, zlomení, alkoholici a nebo odpůrci vlády Raúla Castra (na archivním snímku s Che Guevarou vlevo). Klinika je totiž známá jako místo, které kubánský režim po desetiletí používal pro převýchovu politických vězňů. Odpovědi na tyto otázky stále zůstávají uvězněné v Mazoře.