QuestionMarkWoman

QuestionMarkWoman Zdroj: National Photo Company

10 otázek pro lékaře i politiky, na které pořád nikdo neodpovídá

Bouře kolem platů lékařů ještě nekončí. Odboráři v bílých pláštích se pořád přou s vládou o své platy. Přitom ale uniká podstata problému – a tou je zásadní reforma zdravotnictví, ke které se ani politici, ani lékaři za posledních dvacet let nedopracovali. Místo platů by se mělo současně diskutovat i o těchto otázkách:

 

1. Kdy bude konečně reformovaný polosocialistický zdravotní systém, který u nás pořád přetrvává?

 

2. Kdy bude konečně jasně definováno, co má být v péči o zdraví standardem pro všechny a co bude považováno za nadstandard?

 

3. Kdy začnou konečně zdravotní pojišťovny důsledně kontrolovat miliardy korun, které proudí (a někdy končí v černých dírách) nemocnicemi?

 

 

4. Kdy se bude moci konečně každý, kdo bude chtít, svobodně a podle zákona rozhodnout, zda si chce připlatit za některé zákroky (formou připojištění a při dodržení základů solidárnosti v systému), a vymýtí se tím částečně úplatky doktorům?

 

5. Kdy konečně přestanou lékaři (samozřejmě jsou to jen někteří) pracovat v žoldu farmaceutických firem a společností vyrábějících nejrůznější medicínské přístroje a zařízení?

 

6. Kdy se konečně začnou někteří lékaři chovat k pacientům jako ke svým zákazníkům, kteří je platí?

 

 

7. Kdy konečně přestanou schopní lékaři a vedení nemocnic obhajovat málo schopné lékaře?

 

8. Kdy konečně skončí povyšování některých (upozorňuji jen některých) lékařů nad pacienty?

 

9. Kdy bude konečně zavedený systém, který nebude v nemocnicích krást čas pacientům, kteří musejí často dlouhé hodiny vysedávat v čekárnách a běhat po opakovaných vyšetřeních?

 

10. Kdy konečně všichni přiznají, že zdravotnictví u nás není vůbec zadarmo, protože platíme ze zákona pojištění?